VAŽNA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH: Poništene presude sudova u Mostaru i Širokom Brijegu koje su ozakonile otimanje državne imovine od strane općina u zapadnoj Hercegovini!

U sjeni nedavne presude Ustavnog suda Bosne i Hrcegovine o (ne)zakonitosti obilježavanja Dana Republike Srpske, neopravdano je u sjeni ostala jedna druga presuda ovog suda koja je donesena mjesec dana ranije

  • Društvo

  • 02. Apr. 2019  02. Apr. 2019

  • 2

Riječ je o presudi kojom je  29. februara uvažio apelaciju Bosne i Hercegovine u vezi sa prisvajanjem državnog zemljišta od strane nekoliko općina u (zapadnoj) Hercegovini. Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijelo je Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine žaleći se na nekoliko presuda kojima su odbijene njihove žalbe na  kantonalnim sudovima u Mostaru i Širokom Brijegu.

Ovoj dugogodišnjoj pravosudnoj trakavici prethodile su odluke vlasti u nekoliko hercegovačkih općina da dotadašnje državno zemljište prisvoje i proglase ga građevinskim. Kako je to izgledalo u praksi svjedoči primjer općine Čitluk koja nalaže "Zemljišo-knjižnom uredu Opinskog suda Mostar, odjel, Čitluk da temeljem ove Odluke u zemljišnjim knjigama upiše pravo vlasništva na predmetnoj nekretnini  u korist Općine Čitluk... Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenom glasilu Općinskog vijeća Čitluk"...

Na istovjetan način je postupila Općina Ljubuški, nakon čega je Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine u pokušaju da poništi otimanje državne imovine uložilo žalbe nadležnim Kantonalnim Sudovima u Širokom Brijegu i Mostaru. Oba suda odbili su žalbe Pravobraniteljstva kao neosnovane, nakon čega je uslijedila apelacija prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji se proglasio nadležnim za razmatranje ovog spora.

Ustavni sud uvažio je tvrdnje Pravobraniteljstva da je riječ o državnoj imovini, te konstatirao kršenje zakona od strane kantonalnih sudova. U  presudi Ustavnog suda BiH stoji, pored ostalog: "Ustavni sud smatra da je potrebno ukinuti osporeno rješenje Kantonalnog suda kao konačnu odluku u konkretnoj pravnoj stvari i predmet vratiti tom sudu na ponovni postupak u kojem će taj sud donijeti novu odluku vodeći računao stavu Ustavnog suda iskazanom u ovoj odluci".

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...