ODVJETNIK ANTO NOBILO UZBURKAO DUHOVE: „Hrvatska je duboko premrežena HDZ-ovim kadrovima, UDBA je…“

Ugledni hrvatski odvjetnik Anto Nobilo u razgovoru za Večernji list rekao je, između ostalog, da je Hrvatska "duboka država premrežena kadrovima HDZ-a"

  • Regija

  • 07. Apr. 2019  

  • 2

Na glasu ste kao osoba koja često bira kontroverzne klijente. Jedan od njih je i Josip Perković. Kada je cijela priča počela glavno je pitanje bilo je li uopće treba biti izručen Njemačkoj?

"Ne biram ja klijente, nego oni biraju mene. A što se tiče Josipa Perkovića, više sam puta rekao da je to izručenje bilo suprotno zakonu jer je Vrhovni sud apsolutno prekršio zakon kako bi izručio Perkovića i Mustača, a to mi je neprihvatljivo čak i ako zanemarimo činjenicu da je on bio šef tajne službe, a ni jedna država na svijetu ne izručuje svog šefa tajne službe", rekao je Nobilo za Večernji list.

Bi li ta priča završila drukčije da se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj ili da se tadašnja Vlada postavila drukčije te kazala da ih ne može izručiti zbog zaštite nacionalnih interesa jer su bili šefovi i hrvatskih tajnih službi?

"Stvar ne bi bila drukčija ni da se Milanović tako postavio jer su on i SDP mislili da vladaju Hrvatskom. No oni nikada nisu vladali".

Zašto to mislite?

"Zato što imamo duboku državu premreženu kadrovima HDZ-a."

Možete li pojasniti što je to duboka država?

"Duboka država je kada vi preuzmete vlast, ali je zapravo niste preuzeli jer ne možete zato što ste naslijedili ljude koje je postavio netko drugi po principu stranačkih iskaznica i ortačkog kapitalizma. I onda oni koji su vam postavili te ljude i dalje vladaju, a vi kao Vlada donosite zakone koji se ne provode."

Tko bi bili ljudi u dubokoj državi? I je li vi potvrđujete tezu svih onih koji tvrde da je hrvatsku državu stvorila i da njome vlade Udba?

"Ne, jer je Udba u biološkom smislu više-manje nestala... Po toj tezi, ako je Udba nestala, Hrvatskom onda vladaju sljedbenici Udbe? Jedino ako prihvatimo tezu, koja je po meni ispravna, da je HDZ sljedbenik SKH. A što bi onda bio SDP, ako je HDZ sljedbenik SKH? Isto, jer su to dva krila SKH. SKH se podijelio na dva dijela. Jedan komunistički i onaj nacionalistički. Oni su osnovali SDP i HDZ, a to je današnja Hrvatska. Mentalitet je ostao isti."

Hoćete reći da mi 2019. imamo sustav koji je preslikan iz doba komunizma, odnosno socijalizma?

"Da. Čemu HDZ služi? Kadrovska komisija za cijelu Hrvatsku. Tome je služio i Savez komunista. Isti je to model ponašanja. Vladate svojim partijskim članovima u pojedinim poduzećima, pojedinim državnim tijelima, u lokalnoj upravi, u medijima itd. Tako je vladala Partija u socijalizmu. Tako vlada HDZ danas, a sutra bi vladao SDP kada bi imao prilike. Zato Hrvatsku treba “resetirati”."

Kako biste je “resetirali”?

"Treba “potaracati” sve što su dosad napravili i napraviti novu državu jer ova neće dobro završiti. Što vidimo i po odljevu stanovništva i tome koliko zaostajemo u razvoju za sličnim zemljama. U Hrvatskoj nema razvoja jer se ova Vlada, kao i svaka druga, brine samo o svojoj stabilnosti i o tome hoće li opstati četiri godine ili neće. Ne bavi se razvojem i reformama, a da bi se provele reforme država se treba “resetirati” i izgraditi iz početka jer je ova koju sada imamo preslika Saveza komunista samo s nacionalističkim parolama. Suština je ostala ista. Državom upravlja partija preko svojih kadrova, a državu čine ortaci. A to nije slobodna država."

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...