BIO JE ANTIFAŠIST, HEROJ, POLITIČAR, ČEST STANOVNIK ZATVORSKIH ĆELIJA: Seoski dječačić dogurao je do vrha, a kada je umro i grad su nazvali po njemu

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 12. Apr. 2019  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je bosanskohercegovački političar Đuro Pucar Stari.

Porijeklom iz siromašne seljačke porodice iz okoline Bosnaskog Grahova, Pucar je kao kovački radnik, 1920. postao član omladinske organizacije SKOJ-a, a dvije godine kasnije i član Komunističke partije Jugoslavije.

ĐURO PUCAR, GORE PRVI DESNO, U ZATVORU U SREMSKOJ MITROVICI

Godine 1929. osuđen je na osam godina robije, ali mu je kazna povećana na još dvije godine, jer se borio protiv nesnosnog stanja u tadašnjim zatvorima i kazamatima Kraljevine Jugoslavije. Od 1939. ilegalno je živio u Sarajevu, gdje je postao član novoformiranog Pokrajinskog odbora KPJ za Bosnu i Hercegovinu i djelovao usprkos progonu policije.

Kao delegat iz BiH na 5. Zemaljskoj konferenciji KPJ 1940. u Zagrebu izabran je za člana Centralnog komiteta KPJ, a sve do napada nacističke Njemačke na Jugoslaviju 1941. intenzivno je radio na omasovljenju pokreta i provođenju odluka 5. Zemaljske konferencije.

U julu 1941. po odluci PK KPJ za BiH Pucar je otišao u Banju Luku, iz koje je kao sekretar KPJ vršio pripreme za ustanak u Bosanskoj krajini, koji je kasnije i vodio.

Đuro Pucar Satri bio je član Glavnog štaba NOB i POJ za BiH, podpredsjednik ZAVNOBiH-a i član predsjedništva AVNOJ-a, sekretar PK KPJ za BiH.

ĐURIN GOVOR NA ZASJEDANJU U MRKONJIĆ GRADU

Nakon oslobođenja zemlje od okupatora bio je ministar bez portfelja u prvoj Vladi Bosne i Hercegovine, te vršilac dužnosti predsjednika Prezidijuma Narodne skupštine BiH i podpredsjednika Prezidijuma Narodne skupštine Jugoslavije, potom predsjednik Vlade BiH i sekretar CK KPBiH, član Izvršnog komiteta CK SKJ, član Predsjedništva SO SSRNJ, predsjednik Saveznog odbora SUBNOR-a, član Savjeta Federacije.

Đuro Pucar Stari bio je odlikovan kao narodni heroj i junak socijalističkog rada. Po njemu su bile nazvane mnoge ulice u prijeratnoj Bosni i Hercegovini, ali i širom bivše Jugoslavije, institucije i tvornice u zemlji. Današnji Novi Travnik do 1992. godine u njegovu čast nosio je ime Pucarevo.

Narodni heroj i bh. političar Đuro Pucar Stari umro je na današnji dan 1979. godine u Beogradu, a sahranjen je u Sarajevu.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...