OSTAVIO ZEMLJU NA NOGAMA OD VJETRA…: Pobjegao je glavom bez obzira, a u Srbiji ga i danas slave, nikada nije abdicirao, a prvi je evropski vladar koji nije UMRO na tlu Evrope

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 15. Apr. 2019  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Petar II Karađorđević, treći i posljednji kralj Kraljevine Jugoslavije.

Rodio se kao najstariji sin Aleksandra I Karađorđevića i princeze Marije Rumunske, u Beogradu, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Njegovi kumovi su bili kralj George VI od Ujedinjenog Kraljevstva i njegova supruga, Elizabeth Bowes-Lyon. Pohađao je Sandroyd školu u Ujedinjenom Kraljevstvu, iz koje se vratio poslije atentata na oca 1934. godine, kada je postao kralj Jugoslavije. S obzirom da u to doba bio maloljetan, kraljevska vlast prenijeta je na Namjesništvo sa knezom Pavlom Karađorđevićem na čelu.

Izvor: Public

Početak Drugog svjetskog rata 1939. godine prisilio je Kraljevinu Jugoslaviju da odabere kojoj će se strani prikloniti. Odluka kneza Pavla da se prikloni Trojnom paktu naišla je na žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i vojnog udara. Kralj Petar II proglašen je punoljetnim, i formalno je preuzeo vlast od Namjesništva, a Kraljevina Jugoslavija je za jedanaest dana bila okupirana od strane nacističke Njemačke. Kralj Petar II skupa s vladom pobjegao je iz zemlje.

Za vrijeme svog izbjeglištva, kralj Petar II je dovršio školovanje u Cambridgeu, a potom se pridružio snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Kralj Petar II oženio se princezom Aleksandrom od Grčke i Danske 20. marta 1944. godine. S kraljicom Aleksandrom imao je jednoga sina, princa Aleksandra Karađorđević.

U novembru 1945. monarhija je ukinuta, a zanimljivo je kako Kralj Petar II nikada nije abdicirao. U egzilu je prvo živio u Londonu sa svojom suprugom i sinom. Posljednje godine života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslije duge i teške bolesti umro je u bolnici u Denveru, 3. novembra 1970. godine, a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertyvillu. Prema vlastitoj želji, njegovi posmrtni ostaci prebačeni su u Zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Na današnji da 1941. mladi kralj Petar II, koji tada još nije napunio 18 godina, pobjegao je oz zemlje pred invazijom njemačkih snaga i otišao i glavni grad Grčke, nakon kojeg se skrasio u Londonu.

Zbunjen događajima, mladi srpski kralj s Avale je mogao samo da gleda kako gori Beograd.

Od trenutka kada je dekretom proglašen punoljetnim, kralj Petar II Karađorđević se oslanjao na đenerala Dušana Simovića koji nikada nije proglasio mobilizaciju.

„Takav potez bi mogao da provocira Nijemce, ne treba pokazivati da strahujemo od rata“, pisao je tada Simović svome kralju.

Tog 15. aprila nastala je prava bježanija, a u haotičnom povlačenju vlada i ministri se prebacuju u Banju Koviljaču, a dio ministara odlazi vozom za Užice. Zanimljivo je kako je kralj Petar drugi u povlačenju prema Grčkoj bježao preko Bosne i Hercegovine.

Vlada je iz Sevojna stigla na Pale kod Sarajeva, gdje je održala svoju posljednju sjednicu.

U tom trenutku se konačno slomio i moral đenerala Simovića koji kralju podnosi pisanu ostavku na položaj načelnika Vrhovne komande i za to mjesto predlaže đenerala Danila Kalafatovića kojem je kao predsjednik vlade dao punomoć da potpiše "primirje" s Nijemcima, a sve kako bi se tobože dobilo na vremenu za konsolidaciju vojske.

Ali, kada je Kalafatović stigao na razgovor s Nijemcima, u ambasadi Čehoslovačke u Beogradu, doznao je da Nijemci nemaju namjeru da pregovaraju o bilo kakvom primirju, već da se od njega očekuje da potpiše bezuvjetnu kapitulaciju.

Kralj Petra bio je zapravo marioneta u podkusurivanju nesposobne srbijanske vojske i još nesposobnije vlade.

Kralj Petar II je u svojim memoarima napisao da je "mudrije izbjeći zarobljeništvo i znati da je toliki broj ljudi evakuisan".

„Nastavio sam prema aerodromu s prtljagom koji se sastojao samo od neophodnih stvari.

Tamo sam sreo generala Mirkovića, glavnokomandujućeg vazduhoplovnih snaga, koji je bio zadužen za evakuaciju i oprostili smo se. Na aerodromu, zakrčenom ljudima, vladala je velika zbrka: vojska, vazduhoplovne snage, službenici vlade, njihove supruge, porodice, domaće stanovništvo, svi su se vrzmali unaokolo. Još nije bilo ni traga od generala Simovića i vlade“, napisao je kralj Petar II.

„Dok smo preletali grčku obalu blizu Krfa, ispaljena je na nas protivavionska paljba, ali su srećom bili neprecizni. Ispalili smo zelene i signalne rakete i protivavionska odbrana je prestala, ali su dva engleska Huricana došla u izviđanje. Pošto nismo imali istu radio-frekvenciju, bilo je nemoguće da s njima stupimo u vezu i objasnimo im da ih je naš avion italijanske marke zavarao.

Dajući signale, međutim, pilot je uspio da im naznači da pređu na međunarodnu radio-frekvenciju, tako da smo mogli da im otkrijemo svoj identitet. Odveli su nas do Paramitije, gdje smo savršeno sletjeli. Oklopna kola su se dovezla uz bok aviona i glas na engleskom, italijanskom i njemačkom jeziku naredio nam je da izađemo s rukama podignutim uvis. Izašli smo u redu, ali ubrzo smo identifikovani i najsrdačnije primljeni“, napisao je u memoarima posljednji kralj Jugoslavije.

Nakon 72 godine zemni ostaci kralja Petra II Karađorđevića vraćeni se u Srbiju i položeni u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu, u porodičnu grobnicu svih Karađorđevića.

Marionetski kralj Petar II Karađorđević bio je posljednji monarh Kraljevine Jugoslavije, iako je pobjegao iz zemlje, ostavivši narod na cjedilu kako bi spasio sebe, i danas je slavljen u Srbiji.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...