BIO JE JEDAN OD NAJOKRUTNIJIH OSVAJAČA, STRAH I TREPET OSMANLIJA: Nakon što je zapalio Visoko, krenuo je na Sarajevo, a onda postao glavni krivac za EGZODUS KATOLIKA

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti…

  • Jeste li znali

  • 21. Apr. 2019  21. Apr. 2019

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Eugen Savojski, princ, austrijski vojskovođa i državnik. Smatran je najvećim i najzloglasnijim vojskovođom svoga doba. Kao rođeni Parižanin, potječe iz sporedne linije savojske dinastije.

Studirao je matematiku i prirodne znanosti. Stupio je u austrijsku vojsku nakon neuspjelog pokušaja da bude primljen u francusku vojsku. Istaknuvši se u ratovima protiv Turaka kod Beča, Pešte i Beograda i protiv Francuza u Pijemontu, postao je general, a kasnije i feldmaršal. Od 1703. godine, pa sve do smrti bio je predsjednik Dvorskoga ratnoga vijeća.

Izvor: Public

Princ Eugen je bio državnik, političar i vojskovođa i imao veliki utjecaj na vođenje poslova u Austriji u prvoj polovini 18. stoljeća.


Proslavile su ga pobjede nad Turcima kod Sente 1697., kod Petrovaradina 1716. i kod Beograda 1717. godine, označivši prekid turskih osvajanja u Europi, a rezultati tih pobjeda bili su Karlovački i  Požarevački mir, kojima je Austrija stekla velike dijelove Hrvatske, današnju sjevernu Srbiju, dio Bosne, Vlaške, Ugarske itd…

Čitateljima portala „Slobodna Bosna“ posebno bi mogla biti zanimljiva njegova epizoda u Bosni.

Eugen Savojski je, naime, šestoga oktobra 1697. godine sa oko 6.500 ratnika, naoružanih s 12 malih topova, krenuo je iz Osijeka i prešavši rijeku Savu kod Bosanskog Broda započeo kratkotrajni ali krvavi pohod na Bosnu. Za jedanaest dana stigao je do Visokog koje je opljačkao i zapalio.

Nakon toga, 22. oktobra, poslao je u Sarajevo trubača i barjaktara, sa zahtjevom da se grad preda i izbjegnu žrtve.

Ovo je originalno pismo koje je Eugen Savojski poslao gradskim ocima Sarajeva:

-Mi, Eugen Princ, vojvoda od Savoje i Piemonta, vitez zlatnog runa i generalni feldmaršal Negova Veličanstva rimskog cara i ugarskog i češkog kralja, glavni zapovjednik jedne dragunske pukovnije i zapovjedni general glavne vojske Njegova Veličanstva, koja je u ratu s otomanskom Portom, ovim dajemo na znanje odličnim građanima i svim stanovnicima, da se, pošto smo Božjom milošću s istom ovom vojskom ove godine pobijedili velikog sultana u logoru kod Sente na Tisi, nalazimo ovdje u provinciji Bosni i da smo u blizini plemenite varoši Sarajeva, pošto smo pobjedničkim oružjem Njegovog carskog i kraljevskog Veličanstva, premilostivog našeg gospodara sretno osvojili sve pozicije i utvrde na koje smo naišli, i da usljed toga naše dalje prodiranje tim manje ima zapreka, što smo već stigli do ravnice.

Kako nismo došli u ovu zemlju s namjerom da pravednom carskom oružju žrtvujemo još ljudske krvi, nego da i one koji traže milost i hoće da se pokore rimskom caru a ljubavlju i dobrotom pripazimo, odlučili smo se iz osobitih obzira prema Sarajevu da ovo pismo pošaljemo s napomenom, ako želite da se spasite od zla, da nam pošaljete jednoga ili više izaslanika, ali odmah, jer ćemo inače mi bez oklijevanja nastaviti svoj pohod, a onda nećemo ništa uvažiti, jer neće biti vremena za to, da se nanovo sporazumijevamo kada se sa svojom vojskom primaknemo bliže.

Ova naša opomena učinjena je u dobroj namjeri, ali izjavljujemo, ako se ona ne uvaži, i ako ostanete uporni, da će se naša dobrota izvrgnuti u strogost, pa ćemo sve uništiti mačem i vatrom. Nećemo poštediti ni dijete u majčinoj utrobi jer je pripravljeno i teško topništvo…

Nakon što je njegovo pismo ostalo bez odgovora, a trubač i barjaktar napadnuti i opljačkani, princ Eugen zapovjeda napad na grad. Tokom napada, Sarajevo je opljačkano i zapaljeno. Uslijed dolaska zime, austrijska vojska se vratila u Osijek. S njom je Bosnu napustilo oko 40.000 katolika.

Oni su se naselili u opustošenoj Slavoniji nakon protjerivanja Turaka. Poslije tog egzodusa, katolici su postali najmanja vjerska skupina u Bosni, a Eugeov pohod na Sarajevo značio je kraj za sarajevsku katoličku četvrt.

Po zloglasnom princu, nacistička Njemačka dala je oformiti još zloglasniju jednicu SS divizije, sastavljenu od dobrovoljaca s Balkana, poznata po okrutnim zločinima u Drugom svjetskom ratu.

Okrutni vojskovođa i državnik Eugen Savojski umro je na današnji dan 1736. godine u Beču.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...