SARAJEVSKI AERODROM VELIKO GRADILIŠTE: Milionska investicija, modernizacija Terminala B, radovi na izgradnji VIP salona…

Realizacija projekta dogradnje i modernizacije Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koja je počela krajem oktobra prošle godine, odvija se planiranom dinamikom

  • Ekonomija

  • 21. Apr. 2019  

  • 1

- Radovi se obavljaju i u noćnim satima, posebno kada je riječ o bučnim aktivnostima, čije bi izvođenje tokom dana predstavljalo smetnju putnicima i zaposlenicima - potvrdila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da je "riječ o izuzetno zahtjevnim radovima, posebice jer se isti odvijaju pokraj postojećeg objekta koji je u punoj upotrebi, te koji koristi postojeću infrastrukuru - komunalnu, vodovodnu, elektrodistribuciju, a predviđenim radovima sve instalacije je nužno izmjestiti i u konačnici povezati u novu cjelinu".

- Unatoč navedenim ograničenjima, poduzete su sve mjere da radovi ne utiču na normalno odvijajanje zračnog saobraćaja, iako će u određenim fazama bitno usložniti posao za zaposlenike MAS-a, posebice kada su u pitanju zaposlenici sortirnice - kazala je Bagarić.

Po njenim riječima, s obzirom na manju pauzu u odvijanju radova, rok za završetak radova je produžen za jedan mjesec, te je njihovo okončanje sada predviđeno za novembar ili decembar 2020. godine.

Bagarić je podsjetila da dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, sanitarne, te granične kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, prostorija hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe avio kompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe, te svih pratećih službi.

- Tokom svih ovih radova sarajevski aerodrom će raditi bez smanjenja kapaciteta, a zastoja u redovnom odvijanju saobraćaja neće biti - istakla je Bagarić.

Dodala je nastavljeni su i radovi na izgradnji VIP salona, koji se nalazi na mjestu nekadašnje kotlovnice. Postojeći objekat neće biti srušen, već će rekonstrukcijom biti prenamijenjen. Rekonstrukcija objekta trajat će devet mjeseci, a vrijednost radova je oko 1,5 miliona KM.

VIP salon će biti površine 300 kvadratnih metara, a na jednom mjestu trebao bi pružati usluge VIP putnicima u dolasku i u odlasku. VIP salon ne samo da predstavlja značajan izvor prihoda za Međunarodni aerodrom Sarajevo, već se stalnim rastom broja putnika i zračnih operacija u proteklom periodu javila i potreba za proširenjem postojećih kapaciteta tog salona koji će po svom izgledu ali i kvalitetu pružene usluge biti u rangu s najmodernijim salonima na svjetskim destinacijama.

Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrakturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme će biti u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do dva miliona putnika godišnje.

- Ovim projektom doći će do proširenja prostornih i operativnih kapaciteta Terminala B za dodatnih 10.000 m2 na četiri etaže (S, P, I i II sprat), dodatnih 12 šaltera za registraciju putnika, kao i do povećanja broja izlaza, proširenja prostora glavnog hola, prostora za preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalne zone, te VIP salona - kazala je Feni Bagarić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...