ŠRI LANKA JE PUNIH 25 GODINA KRVARILA U GRAĐANSKOM RATU: Evo kako je sve počelo i kako je okončano

Šrilankanski građanski rat bio je oružani sukob koji se na otoku Šri Lanka vodio od 1983. do 2009. između vojnih, paravojnih i policijskih snaga vlade Šri Lanke na jednoj, i tamilskih separatističkih snaga okupljenih oko paravojne organizacije Oslobodilački tigrovi Tamilskog Elama (LTTE) na drugoj strani.

  • Jeste li znali

  • 21. Apr. 2019  21. Apr. 2019

  • 3

Uzroci sukoba su bili u etničkim i vjerskim podjelama između većinskih, pretežno budističkih Sinhaleza na jednoj i manjinskih, pretežno hinduističkih Tamila na drugoj strani, koje su tinjale od sticanja šrilnkanske nezavisnosti.

Tamilski tigrovi ili punim imenom The Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) bila je vojna i politička organizacija koja se od početka 70-ih nalazi u oružanom sukobu protiv vlade Šri Lanke. Cilj ove organizacije je nezavisna tamilska država u istočnom i sjevernom djelu ostrva. Mnoge zemlje, između ostalih Evropska Unija smatrale su Tamilske tigrove terorističkom organizacijom.

Sukob je otpočeo 1983. godine i s povremenim prekidima trajao do 2009. godine, s time da je u periodu od 1987. do 1990. u njemu kao treća strana sudjelovala i susjedna Indija pod izgovorom "uspostavljanja mira".

Sukob su karakterizirale brojne žrtve među civilnim stanovništvom, masakri i etničko čišćenje provođeni od obje strane; tamilski separatisti su, pak, često koristili taktiku samoubilačkih napada, uključujući civilne ciljeve, te je od stranih država LTTE tretirana kao teroristička organizacija.

Tamilski separatisti su uspjeli preuzeti nadzor nad velikim dijelom sjevera i istoka Šri Lanke gdje su nastojali stvoriti nezavisnu državu Tamil Eelam.

Godine 2002. je uspostavljeno krhko primirje s ciljem pronalaženja političkog kompromisa, ali je ono prekinuto 2006. kada je šrilankanska vojska krenula u svoju posljednju ofanzivu, dijelom koristeći i to što je 2004. katastrofalni cunami izuzetno teško pogodio područja pod tamilskom kontrolom. Do proljeća 2009. su šrilankanske snage preuzele nadzor nad cijelim područjem, a LTTE je objavila prekid ratnih operacija. Tamilska nacionalna alijansa je nakon toga objavila kako odustaje od nezavisne tamilske države i umjesto toga pristaje na tamilski državnopravni entitet u okviru federalne Šri Lanke.

Šrilankanski Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama (LTTE) objavili su 17.maja 2009. godine završetak svoje oružane borbe u sjeveroistočnom dijelu Šri Lanke gdje su, kako tvrdi vojska, bili stjerani na područje od svega jednog kvadratnog kilometara. 

U priopćenju postavljenom na internet stranici Tamilskih tigrova, LTTE navodi da je 25-godišnji rat sa šrilankanskom vladom došao do "gorkog kraja" te navode kako polažu svoje oružje kako bi spasili narod. 

Šrilankanska vojska je službeno priopćila da su svi civili sada spašeni s područja na kojemu su pobunjenici, a 

Nakon višemjesečne ofanzive vladine snage su u potpunosti stekle kontrolu nad cijelom obalom Šri Lanke, prvi put nakon dvije i po decenije. Preostali borci Tamilskih tigrova, koji su nekad kontrolirali de facto državu u državi na sjeveroistoku Šri Lanke, ostali su odsječeni na uskom komadu kopna, bez mogućnosti za bijeg morem. Vođa tigrova Velupillai Prabhakaran nije uhapšen niti mu je poznata sudbina. On je svojedobno izjavio da nikada neće biti uhapšen živ. No,kasnije je ustanovljeno da je Prabhakaran likvidiran zajedno sa svoja dva pomoćnika. 

Šrilanski predsjednik Mahinda Rajapaksa tada je objavio da su pobunjeni Tamilski tigrovi u potpunosti vojno poraženi.

"Ponosan sam što mogu izvijestiti da su oružane snage Šri Lanke u akciji bez presedana konačno vojno porazili LTTE", kazao je Rajapaksa. 

U završnoj ofanzivi šrilanske vojske koja je počela sredinom januara 2009. godine, ubijeno je 7.000 civila, a oko 17.000 ih je ranjeno, prema podacima UN-a. Oko 250.000 ih je pobjeglo iz zone sukoba posljednjih tjedana. 

U 25-godišnjem ratu Tamilskih tigrova i šrilanske vlade ubijeno je ukupno oko 70 hiljada ljudi.

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...