PISMO MILANA LUKIĆA EMIRU KUSTURICI PISANO VIKTOROM IVANČIĆEM "Čestitam, brate Nemanja, ubio si u Andriću sve nesrpsko, on Hrvat, ti Musliman, a oba..."

"... srpski umjetnici"

  • Kultura

  • 25. Apr. 2019  25. Apr. 2019

  • 10

U veličanstvenoj monografiji "Iza sedam logora - Od zločina kulture do kulture zločina", autora Viktora Ivančića, Nemanje Stjepanovića i nedavno preminulog fotografa Hrvoja Polana, glavni tekst-esej napisao je Ivančić.

Nekadašnji glavni urednik "Ferala" nenadmašnim stilom i briljantnom argumentacijom analizira ulogu i simbolički značaj domova kulture u zločinima počinjenim tokom posljednjog rata na prostorima bivše Jugoslavije, poglavito u Bosni i Hercegovini.

Viktor Ivančić se osvrnuo i na zločine koje su u Višegradu nad Bošnjacima počinile srpske snage zbog kojih je njihov komandant Milan Lukić pred Tribunalom u Haagu osuđen na doživotnu robiju.

Autor eseja "Iza sedam logora" piše i o projektu "Andrićgrad" kojeg je u Višegradu realizirao poslavljeni režiser Emir Kusturica.

"Megalomanski kameni kompleks, smješten na "samo 300 metara od višegradsje ćuprije", piše Ivančić, "najdojmljiviji je primjer nacionalističkog kiča na prostorima nekadašnje Jugoslavije, no banalnost tla neosporno je došla do punog izražaja: na etnički očišćenom terenu niknula su impresivna i lažnom patinom impregnirana kulturna zdanja..."

Viktor Ivančić citira Emira Kusturicu koji je prilikom otvaranja Andrićgrada kazao: "Ovo je moj najveći film... on je lekcija iz toga kako se čuva identitet i kako se jedan cijeli grad pretvara u kulturno dobro."

Ivančić priču o Andrićgradu završava pismom kojeg je iz estonskog zatvora gdje izdržava doživotnu zatvorsku kaznu ratni zločinac Milan Lukić uputio Emiru Kusturici. Pismo, nije autentično, ali je više od toga; ono je i stvarno i moguće.  

"Hvala ti, brate Nemanja, na veličanstvenom graditeljskom podvigu kojim će naš Višegrad zlatnim slovima unijeti na kulturnu mapu svijeta. Uprkos medijskoj blokadi, vijesti o tome doprle su i do ovog surovog mjesta, do dalekog estonskog kazamata, gdje mi je suđeno podnijeti žrtvu za narod i otadžbinu.

Hvala ti što si monumentalnom počašću Nobelovcu Ivi Andriću tako temeljito zakrio moje djelo, pa ga na taj način uveličao. Nema riječi, brate Nemanja, kojim bih se dovovljno zadivio tvom vizionarskom programu.

Što je uočljiviji izostanak na one koje smo u Višegradu umlatili, to moraju vidljiviji biti spomenici našim kulturnim dostignućima. Na sloj leševa dva sloja vrhnske književnosti, a povrh toga tri sloja memorijalne arhitekture. Što bi rekli marksisti: krvava materijalna baza i mramorna duhovna nadgranja.

Pokazao si svima, brate Nemanja, kakve se krasne stvari sa mrtvim umjetnikom dadu načiniti. Kao da si prošao obuku u mojoj jedinici, ti si čak uspio ubiti u Ivi Andriću sve što nije srpsko, što ubrajam u vanredna ostvarenja.

Mora biti da si se u tome pripomogao i vlastitom sudbinom, kako bi ukazao na multinacionalne temelje srpstva-on Hrvat, ti Musliman, a oba srpski umjetnici.

Da ne govorim koliko su ta posthumna upotreba i junačko klesanje mita doprinijele mojoj ličnoj i našoj zajedničkoj ratnoj stvari. Jer ja sam koristeći se onim debilnim američkim psihologom insinuirao da me Andrić inspirirao, a preko tvog graditeljskog djela se insinuira da me Andrić abolira.

U svakom slučaju, njegov Nobel i tvoja Zlatna palma u ovim mi mučeničkim okolnostima mnogo znače. Između njegovog pisanja i tvoga zidanja ja se osjećam zbrinutim kao topli hamburger između dvije lepinje.

Dobro, usporedba je možda malo neumjesna što je posljedica loše zatvorske hrane. Ali shvatio si, brate Nemanja , što hoću da kažem: kao što su se nekada naši ratni preci, braća četnici, skrivali u šumi, tako se mi skrivamo u kulturi. Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo".

Pismo znamenitog zločinca znamenitome umjetniku karakteristično je i po tome što ga je pisac ovih redaka upravo izmislio", objašnjava na kraju Viktor Ivančić.  

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...