VUČIĆA JE IZBEZUMILA STUDIJA ESI-a: Nazivaju ga majstorom hipnoze i lažnim reformatorom!

Pet dana pred održavanje Berlinskog sastanka, Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) pozvala je lidere Njemačke i Francuske da 29. aprila pošalju snažnu poruku da nema promjena granica na Balkanu. Takav stav razbjesnio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je na Berlinski samit došao sa sviješću da je njegova politika na Balkanu definitivno poražena.

  • Politika

  • 01. Maj 2019  01. Maj 2019

  • 4

Na veliku žalost srbijanskom predsjednika Vučića, pet dana pred Berlinski samit, izvještaj Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) stigao je u kabinet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angeele Merkel. U tom izvještaju se precizno raščlanjuju sve opasnosti koje donosi Vučićeva ideja o razmjeni teritorija i promjeni granica između Srbije i Kosova.

„Ta vizija ostaje najdestruktivnija politika modernog Balkana - mijenjanje granica multietničkih država po etničkim linijama. Počinje s crtačima koji zamišljaju kohezivne zajednice, a završava izvučenim oružjem, tenkovima koji pucaju i kućama koje gore. Vođe pokušavaju etnički pomiješanu zajednicu razmrsiti bezbolno, alli too ne ide vez suza, krvi očaj“, navodi se u Izvještaju ESI-a, zbog kojeg je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić bio van sebe.

"Evropska unija mora zatvoriti Pandorinu kutiju ideja o promjeni granica na zapadnom Balkanu i ponuditi zemljama u tom području vjerodostojan plan s ciljem da se sve zemlje postupno uključe u jedinstveno evropsko tržište do 2025. s obzirom da do tada punopravno članstvo nije izgledno", kaže se u izvještaju instituta Inicijative za europsku stabilnost (ESI). 

ESI je objavio izvještaj uoči sastanka na vrhu u ponedjeljak u Berlinu o stabilnosti zapadnog Balkana koji je uglavnom bio posvećen pitanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali i o ekonomskim odnosima, povezanosti i regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Evropi.je

'Europska unija bi trebala zatvoriti Pandorinu kutiju daljnjih razgovora o ponovnom iscrtavanju granica duž etničkih linija. Istodobno, EU treba dogovoriti vjerodostojnu strategiju o tome kako Srbija, Kosovo i ostatak zapadnog Balkana mogu napredovati prema integraciji s ostatkom Evrope. Pitanje je rata i mira da ta vizija ostane vjerodostojna', kaže se u izvještju u kojem se detaljno analizira trenutna situacija i napetosti u odnosima između Srbije i Kosova, koji su nakon višegodišnjih razgovora pod okriljem EU-a sada gori nego što su bili na početku dijaloga.

U izvještaju pod naslovom 'Hipnotizer - Aleksandar Vučić, John Bolton i povratak u prošlost' u najvećem dijelu se govori o ideji zamjene teritorija n čemu insistira Vučić a čemu se oštro protivi njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Kao gorljivi zagovornici promjene granica navode se trojica srpskih političara -  ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te lider SNSD-a, Milorad Dodik.

U izvješću se opisuje kako Vučić ima jednu vrstu retorike za međunarodne sugovornike, a drugu za domaću javnost te se navode ratoborne izjave njegovih ministara. Za Vučića se kaže da je 'dobar glumac, koji zna biti šarmantan'.

'Vučić razumije moć u svim njezinim oblicima: moć harizme, moć priča, mirno izgovorenih prijetnji, moć podizanja očekivanja i svaljivanja krivice', kaže se u izvještju, u kojem se opsežno obrazlaže zašto je ideja o zamjeni teritorija opasna za stabilnost jugoistočne Evrope.

Stoga se u izvještaju preporučuje Evropskoj uniji da odbaci te ideje i da ponovno potvrdi načela na temelju kojih je Srbija otvorila pristupne pregovore, što uključuje postupnu normalizaciju odnosa.

'EU mora upozoriti Aleksandra Vučića da ratnohuškačke izjave ministara u srbijanskoj vladi moraju prestati. Prijetnje vojnom intervencijom na sjeveru Kosova su neprihvatljive. Njemačka, Francuska i ostale zemlje članice EU-a moraju jasno pokazati da su spremne preuzeti veću odgovornost za sigurnost na Balkanu ako u bilo kojem trenutku američki predsjednik odluči povući američke vojnike', stoji u izvještaju.

ESI ističe da nije izgledno da ijedna zemlja sa zapadnog Balkana postane članicom EU-a prije 2025. te stoga preporučuje da zauzvrat ponudi konkretni plan koji će tim zemljama dati jasnu perspektivu. Plan treba pokriti razdoblje od 2020. do 2025. koje počinje s novim sastavom Evropske komisije i rotirajućim predsjedništvima Hrvatske i Njemačke.

Taj plan trebao bi sadržavati konkretni cilj da sve zemlja zapadnog Balkana, koje ispunjavaju tražene uvjete, postanu punopravne članice jedinstvenog tržišta do 2025., 'što bi potaknulo reforme i atraktivnost regije za investitore'. Paralelno s tim, zemlje koje postižu mjerljiv uspjeh u ispunjavanju toga cilja i napredak u području vladavine prava, manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa trebale bi biti uključene u regionalnu i kohezijsku politiku EU-a. Istodobno, EU bi trebala poticati slobodu kretanja između zemalja zapadnog Balkana s ciljem da se do 2030. stvori zapadnobalkansko schengensko područje bez graničnih kontrola između zemalja regije.

U najkraćem, ESI ne vjeruje u Vučićeve fraze o miru i toleranciji. Upravo suprotno, ESI smatra da Vučićeva ratna politika promjene granica po etničkim linijama nije promijenjena, te stoga pozivaju evropske zvaničnike da na svaku ideju o promjeni granica na Balkanu gledaju kao na postavljanje fitilja pod balkansko bure baruta.

(SB.Agencije)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...