LJUBIĆ OPET O KOMŠIĆU I BOŠNJACIMA: "Da li su danas sretniji, da li bolje žive, da li se bolje školuju zato što su..."

U Mostaru je danas održana konferencija za novinare povodom konstituiranja Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, a novinarima se obratio predsjednik GV-a Božo Ljubić

  • Politika

  • 03. Maj 2019  03. Maj 2019

  • 7

Kako je rekao na početku, pauza u radu GV-a u prvom redu bila je posljedica činjenice da se u BiH desio neočekivan zastoj u formiranju izvršne vlasti.

"Vrlo često se u BiH, kad je u pitanju politika u Hrvata, zna čuti da u Hrvata u BiH imamo jednu stožernu hrvatsku političku stranku. Jasno je da je to svojim izbornim rezultatima u ovom momentu HDZ BiH. Međutim, puno važnije je što Hrvati u BiH imaju stožernu hrvatsku politiku. HNS je stožerna hrvatska politika, a GV izvršno-politički organ HNS-a", rekao je Ljubić.

Osim konstituiranja Glavnog vijeća HNS-a, usvajanja Poslovnika i izbora zamjenika predsjednika, danas je, kako je naveo, razgovarano i o smjernicama za izradu plana rada GV-a.

"Vrlo često se moglo čuti u medijima da HNS ili Čović imenuju vladu Herceg-Bosne. GV HNS-a je puno više od toga. GV, zapravo, treba definirati strateška stajališta sektora i subsektora koja će biti implementirana preko članova HNS-a u institucijama izvršne vlasti, od razine Vijeća ministara, preko vlade entiteta, pa do županija", izričit je Ljubić.

Glavno vijeće, kako je rekao, do sada je bilo, a i ubuduće će biti sastavljeno od relevantnih osoba temeljem njihovih životopisa, ali i institiucionalnim pozicijama.

"S obzirom da smo dio te hrvatske stožerne politike u BiH, u našem djelovanju neće biti nikakvih tabua u smislu onoga o čemu smijemo i možemo raspravljati. Jedini aksiom kojeg se mi držimo je cjelovitost BiH, a sve ostalo podložno je raspravi i GV će djelovati u okviru toga", dodao je Ljubić.

S druge strane, nastavlja, kao legalisti poštujemo postojeći Ustav i zakone dok su oni na snazi.

"Ali isto tako, mi namjeravamo djelovati transformativno, i u sektorima i generalno u političkom dijelu na način da se konstruktivno odnosimo prema funkcionalnosti BiH. U prošlom periodu postigli smo određene rezultate i sigurno smo u znatnoj mjeri institicionalizirali poziciju GV-a i općenito HNS-a - poručuje Ljubić.

U tom smislu, ističe, GV će ići dalje korak naprijed i kako bi djelovanje HNS-a postalo vidljivije i na međunarodnom planu.

"U ovoj situaciji, u kojoj su Hrvati u znatnoj mjeri deprivirani od međunarodnog predstavljanja neizborom legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu, mislim da to treba substituirati u znatnoj mjeri kroz aktivniji odnos HNS-a, pa i Glavnog vijeća na međunarodnom planu", dodaje Ljubić.

Novinare je zanimalo da li je HNS odustao od trećeg entiteta i vjeruje li da bi političari iz RS-a pristali dati dio tog entiteta.

"Mi kao samosvjestan narod nikada ne bismo pristali na tercijarnu poziciju. Prema tome, mi nikada nismo govorili o trećem entitetu. Ovo što mi sada živimo je jedan ustavni provizorij, koji je predviđen da se mijenja vrlo brzo nakon Dejtona. Ali nažalost to nije učinjeno i danas živimo te posljedice, koje se ogledaju i u zastoju u formiranju vlasti i mnogim drugim problemima", kazao je Ljubić.

Prva stvar koja treba otkočiti te procese, smatra Ljubić, je postići bazični konsenzus oko budućnosti BiH.

"U tom smislu, za nas dok ovaj Ustav postoji kakav jeste, mi ga poštujemo, ali poštujemo i njegove institucije, a to je u prvom redu Ustavni sud. Prema tome, prva stvar koju ovdje BiH mora pokazati i svijetu i onim asocijacijama kojima stremimo, kao što je EU, je da poštujemo svoje institucije, odnosno pravnu državu", kazao je Ljubić.

Prva stvar na kojoj će HNS insistirati je, dodaje, izmjena Izbornog zakona BiH.

"Već 13. maja će se održati jedna proširena sjednica Predsjedništva HNS-a, gdje će biti i članovi GV-a i jedan broj predstavnika stranaka udruženih u HNS-u, koja će raspravljati o tom pitanju i komunicirati ga našim partnerima s kojima dijelimo odgovornost u BiH", naglasio je Ljubić.

Apsolutno je uvjeren, dodaje, da Bosnu i Hercegovinu definitivno samoodrživom i funkcionalnom državom može učiniti jedna korijenita reforma Ustava koja će uključivati i teritorijalnu administrativnu reorganizaciju zemlje.

"Koliko će federalnih jedinica biti u toj državi, to u ovom momentu nije najbitnije, ali je bitno da ta administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na njena tri konstitutivna naroda. Dakle, da se ne može desiti u okviru te administrativne reorganizacije da jedan konstitutivni narod bude u podređenom položaju u odnosu na druga dva. Jer, znajući da danas imamo dva entiteta, u kojima su Srbi apsolutna većina u jednom, a Bošnjaci u drugom, i gdje su institucionalni elementi zaštite kroz Izborni zakon derogirani", poručio je Ljubić.

Nikome nije donijelo sreću u BiH, ocjenjuje Ljubić, da je tri puta održan izbor članova Predsjedništva BiH „bez hrvatskog izbornog legitimiteta“.

"Da li su Bošnjaci danas sretniji, da li bolje žive, da li se bolje školuju zato što su izabrali i drugog člana Predsjedništva. Ne. To je prva stvar koju moramo učiniti,da se elementi institucionalne ravnopravnosti, koje jamči i izvorni Ustav iz Dejtona, vrate u okvire ustavnosti. Prema tome, Izborni zakon je prva stvar i na tome insistiramo u ovom periodu koji je pred nama", istakao je Ljubić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...