NAJVEĆI SIN; PUŠIO JE TOMPUSE U BIJELOJ KUĆI, NASMIJAVAO NOVINARE: Na mrskog mu Zagorca Staljin je slao ubojice da ga likvidiraju, a onda je Stari poslao PISMO koje ga je OHLADILO

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 04. Maj 2019  

  • 1

Glavni junak naše današnje priče je nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Josip Broz Tito. Po mnogočemu jedinstvena politička pojava na svjetskoj političkoj sceni, vješto je balansirao između istoka i zapada.

Na dan 39. godišnjice njegove smrti, „Slobodna Bosna“ donosi neke anegdote i zanimljivosti iz njegova burnog života.

UZAJAMNO RAZUMIJEVANJE

Tito je posjetio Vršac i neka okolna sela pa se zanimao kako narod živi, kako se slažu sa svojim susjedima.

“Pa, eto, slažemo se. Samo, druže Tito, kradu nam konje”!
„A, što vi na to”?
„Pa i mi njima krademo konje“, uzvratiše mještani.
„E, onda dobro, znači, postoji obostrano razumijevanje“, kazao im je kroz smijeh Broz.

NIXONOV NAJBOLJI POTEZ

U nacionalnom klubu štampe u Washingtonu, Tito je 29. oktobra 1970. odgovarao na pitanja američkih novinara. Zahvaljujući Titovoj poslovičnoj ležernostii pristupačnosti, ubrzo je uspostavljen prisan kontakt i srdačna atmosfera. Duhovitim odgovorima Tito je zatekao i najprovokativnije predstavnike “sedme sile”.

“Gospodine predsjedniče, šta predstavlja najveći pozitivan rezultat Nixonove posjete Jugoslaviji“, upitao je jedan kolega!?

„To što sam ja danas u Americi“, ležerno je odgovorio Tito.

TITO I STALJIN

Kao predsjednik Jugoslavije, bio je ljubimac Zapada isto toliko koliko i antipatičan za političare iza željezne zavjese.

Poslije raskida odnosa između Jugoslavije i SSSR-a, 1948., na Tita je Staljin u nekoliko navrata, navodno, pokušao izvršiti atentat.

Nakon svega, Tito je Staljinu poslao otvoreno pismo.

„Prestani da šalješ plaćene ubice da me ubiju. Već smo uhvatili petoricu, jednog s bombom, jednog sa puškom. Ako ne prestaneš slati ubice, ja ću poslati jednog u Moskvu i neću morati da pošaljem drugog“, stajalo je u pismu.

KAD SE TITO NE OBRIJE

Bez obzira na situaciju za vrijeme borbi u Drugom svjetskom ratu Tito je uvijek nalazio vremena da se obrije. U toku pete ofanzive, na Zelengori jedan od boraca primjeti da se tog jutra Tito nije obrijao, pa reče svom suborcu:

„Mora da smo zapali u gadna g***a, kad se drug Stari nije ni obrijao“!

DRUGI O TITU

-Dwight Eisenhower, američki predsjednik i general: „Maršal Tito je najveći heroj Drugog svjetskog rata“!

-Franklin D. Roosevelt, predsjednik SAD-a, 1944. godine: „Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u povijesti Drugog svjetskog rata“!

-Neal Armstrong, američki astronaut:

„Predsjednik Tito je čovjek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir“!

-Miroslav Krleža, književnik:

„ U ratu protiv Hitlera, goloruk, pa uspjeti! Staljinu reći: NE! Održati se! Još tisuće kasnijih uspjeha i pobjeda njegovih… Bio je sretan čovjek. Ni jednog trenutka nije sumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega, o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala stoljećima“!

-Branko Čopić, pisac i pjesnik: „Tito je neustrašivi div koji je došao iz narodne bajke, izvršio besmrtno djelo oslobođenja i ponovo se vratio u bajku.”

-Helmut Schmidt, njemački kancelar:

„Malo je onih koji cijeli svoj život uspijevaju, tako beskompromisno i bespoštedno prema samome sebi, staviti u službu vlastitog naroda i svjetske zajednice“!

-Kenneth Kaunda, afrički državnik:

„Predsjednik Tito je umro, ali je ostalo i ostat će njegovo djelo. Njegova poruka je da treba živjeti u miru, ljubavi, jednakosti i bratstvu među narodima. Zato je on veliki čovjek koji će zauvijek živjeti“!

-Robert Mugabe, afrički državnik:

„U ime svih naroda svijeta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovječanstvu“!

-Bulent Ecevit, turski državnik: „Tito će biti pamćen vječno i s divljenjem zbog njegovih velikih doprinosa međunarodnom razumijevanju i svjetskom miru“!

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...