KAKO IZBJEĆI JAVNE NABAVKE: Tri ugovora za istu firmu i jednu nadstrešnicu; sve u gradu ratnog zločinca Babe Abdića

Dom zdravlja Velika Kladuša isplatio je više od 150.000 KM na račun tri firme iz Velike Kladuše; većina novca isplaćena je za poslove za koje Dom zdravlja nije pokrenuo postupak javne nabavke niti je imao potpisane ugovore sa izvođačima radova

  • Mini market

  • 14. Maj 2019  14. Maj 2019

  • 0

Piše: A. Omerović  

Od 2017. do 2018. godine Dom zdravlja Velika Kladuša isplatio je više od 50.000 KM firmi Limotehna iz Velike Kladuše za poslove izvođenja građevinskih radova i nabavke materijala. Način na koji je ova firma dobila poslove od Doma zdravlja je više nego upitan. 

Bez ugovora, na osnovu četiri fakture, Dom zdravlja Velika Kladuša prošle godine isplatio je skoro 17.000 KM ovoj firmi za limarske radove. Prema izvještaju privremenog Upravnog odbora Doma zdravlja iako se radilo o više pojedinačnih faktura, svaka veća od 1.000 KM, niti za jednu fakturu ne postoji Odluka o pokretanju postupka javne nabavke, niti postoji Ugovor o izvođenju radova.

U 2017. godini Limotehna je putem direktnog sporazuma dobila tri ugovora vrijednosti 20.854 KM. Prema izvještaju privremenog Upravnog odbora Doma zdravlja u sva tri ugovora predmet izgradnje bila je jedna nastrešnica.

“Problem predstavlja činjenica da usvojenim Planom nabavki za Dom zdravlja Velika Kladuša za 2017. godinu nije planirana ova investicija.

Odluka kojom se vrši izmjena i dopuna Plana javnih nabavki Doma zdravlja Velika Kladuša za 2017. godinu je donesena 30.11.2017. godine i zavedena je pod protokol brojem 2058/17. Ova odluka je donesena, nakon što su potpisana sva tri Ugovora o javnoj nabavci radova sa izvođačem Limotehna d.o.o. Velika Kladuša”, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju privremenog Upravnog odbora navedeni su i dodatni poslovi koje je ova firma dobila od Doma zdravlja.

“Za izradu limova oko prozora, postoji račun od 3.200,00 KM bez PDV-a. Ova nabavka radova nije predviđena Planom nabavki za 2017. godinu, nema Odluke o pokretanju postupka, nije potpisan ugovor o javnoj nabavci radova.

Pored toga, postoje i dva avansna računa na ukupan iznos od 10.420,02 KM bez PDV-a, iz kojih nije vidljivo na šta se odnose, ali je očito da su plaćeni”, navedeno je u izvještaju.

Od 2017. godine Dom zdravlja na sličan način je sarađivao i sa firmom MF d.o.o iz Velike Kladuše. Ovoj firmi isplaćeno je više od 78.000 KM za kupovinu i ugradnju stolarije.

“Za 2017. nema ugovora o poslovnoj saradnji, ali ima uplaćen avans od 10.169 KM…U 2018. godini predočena su 2 ugovora u iznosu 7.866,33 KM bez PDV-a… U 2019. godini potpisan je jedan ugovor na 6.738,42 KM, a u pitanju su vrata za Specijalnu ambulantu. Ukupni promet u 2019. je bio 8.341,26 KM”, navedeno je u Izvještaju privremenog Upravnog odbora.

Pored toga u izvještaju se navodi i da su Planom javnih nabavki Doma zdravlja bile predviđene samo dvije nabavke vrijednosti oko 10.000 KM, za svu ostalu stolariju koja je naručena, isporučena i ugrađena, ne postoji Odluka o pokretanju postupka javne nabavke, ne postoje ugovori o djelu ili izvođenju zanatskih radova.

Na isti način uprava Doma zdravlja dodjeljivala je poslove u 2017. godini  i firmi Kekić-metali iz Velike Kladuše. Iako nisu bili predviđeni planom javnih nabavki i za njih nije postojala odluka o pokretanju postupka javne nabavke,  putem direktnih sporazuma, ovoj firmi dodijeljeni su poslovi vrijedni više od 25.000 KM.

“S obzirom da se radilo o javnoj nabavci radova od inoxa, da je predmet ugradnje bila ista zgrada, očito je, da je predmetni posao cijepan na tri ugovora ispod iznosa od 6.000,00 KM s ciljem da se provede direktni sporazum, a ne konkurentski postupak”, navedeno je u izvještaju privremenog Upravnog odbora.

Direktori firmi Limotehna, Kekić-metali i MF d.o.o do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pozive Žurnala.

(Žurnal)  

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...