GMO DIV OSUĐEN ZA OBOLIJEVANJE OD RAKA: Monsanto mora bračnom paru isplatiti 2 milijarde dolara

Porota u američkoj saveznoj državi Kaliforniji presudila je da Monsanto mora platiti dvije milijarde dolara odštete bračnom paru koji tvrdi da je zbog korištenja herbicida Roundupa obolio od raka.

  • Ekonomija

  • 14. Maj 2019  

  • 0

Porota u Oaklandu presudila je jučer u korist bračnog para Alve i Alberte Pilliod, oboljelih od non-Hodgkinova limfoma, prihvativši njihovu tvrdnju da je bolest povezana s korištenjem Monsantova herbicida na bazi glifosata.

Bayer, matična tvrtka kompanije Monsanto, postupio je nemarno budući da nije upozorio na rizike povezane s Roundupom, zaključili su, odredivši kompaniji da bračnom paru isplati dvije milijarde dolara kaznene odštete te kompenzaciju od 55 milijuna dolara.

Tužiteljima, Alvi i Alberti Pilliod iz Livermorea, koji su koristili herbicid Roundup više od tri desetljeća, dijagnosticirana je ista vrsta raka, ne–Hodgkinov limfom (NHL). Oboljeli su od te vrste bolesti jedan za drugim, u razmaku od četiri godine, piše CNN.

Bayer će se žaliti na presudu

"Porota je imala uvid u interne dokumente tvrtke koji pokazuju da Monsanto od prvog dana uopće nije zanimalo je li Roundup siguran", kazao je njihov odvjetnik Brent Wisner.

Bayer je u priopćenju istaknuo da je razočaran presudom, najavljujući žalbu. Odluku porote nazvali su "pretjeranom i neopravdanom", naglašavajući da su istraživanja provedena unatrag više desetljeća pokazala da su glifosat i Roundup sigurni za ljudsku upotrebu.

Kompanija naime smatra kako presuda porote nije u skladu s prošlomjesečnom izjavom američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) koja je objavila kako glifosat nije karcinogen te da ne predstavlja rizik za javno zdravlje ako se koristi u skladu s uputama.

"Kontrast između današnje presude i zaključka EPA-e da 'trenutačne mjere uporabe glifosata ne predstavljaju rizik za javno zdravlje' ne može biti jači", kazala je kompanija Bayer.

Međutim, nisu se sve zdravstvene organizacije složile s objavom EPA-e. Tako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2015. godine sugerirala da glifosat može uzrokovati rak, odnosno u izvješću Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, stoji kako je glifosat "vjerojatno kancerogen za ljude".

Podmitili EPA-u?

 

Michael Miller, jedan od odvjetnika obitelji Pilliod, izjavio je kako se njihov slučaj razlikuje od dva prethodna suđenja Monsantu "u kojima su suci strogo ograničili dokaze tužitelja". Rekao je da je poroti pokazana "planina dokaza koja pokazuje da je Monsanto manipulirao znanošću, medijima i regulatornim agencijama u svoju korist".

Wisner je u ponedjeljak izjavio kako su među dokazima bile tekstualna (SMS) i email komunikacija između Monsanta i dužnosnika EPA-e.

Monsanto odbacuje optužbe

Glasnogovornica Monsanta odbacila je optužbe da je tvrtka plaćala, mitila ili činila bilo što drugo čime bi se mogao okoristiti netko iz EPA-e.

Prema Američkom onkološkom društvu, ne zna se što uzrokuje većinu slučajeva limfoma.

Nijemci u SAD-u imaju više od 13.400 tužbi

Monsanto je razvio glifosat sedamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u i taj je sastojak danas u raširenoj upotrebi širom svijeta u suzbijanju korova.

Bayer se sada sučeljava s više od 13.400 tužbi u SAD-u koje se temelje na tvrdnji o vezi između korištenja Roundupa i raka.

U ožujku je porota u saveznoj američkoj državi Kaliforniji također utvrdila da je navedeni herbicid bio ključan faktor u razvoju raka kod Edwina Hardemana, naloživši Monsantu da tužitelju isplati 80,3 milijuna dolara odštete.

Prva je presuda s utvrđenom vezom između raka i Roundupa izrečena u kolovozu prošle godine kada je Monsantu naređeno da isplati 289 milijuna dolara odštete školskom domaru Dewayneu Johnsonu, također oboljelom od non-Hodgkinova limfoma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...