DAŠAK ZLATNOG PRAGA I NA VAŠEM STOLU: Danas pravimo originalne češke knedle, nema im ravna…

Sigurno znate da su Česi majstori za pivo, a sada ćete doznati i kakvi su maheri u kuhinji…

  • Gastro

  • 16. Maj 2019  

  • 0

SASTOJCI

500 g brašna

1 vrećica suhog kvasca

150 ml mlake vode

malo soli

1/2 kašičice šećera

1 jaje

250 ml umaka za pečenje

PRIPREMA

Za početak napravimo pjenu za tijesto, tako što u zdjelicu s mlakom vodom dodamo kvasac, šećer, promiješamo i ostavimo na toplom da se diže.

U zdjelu s brašnom dodamo sol, ulijemo pjenu, dodamo umućeno jaje, promiješamo kuhačom, premjestimo na dasku i dlanovima izradimo glatko tijesto.

Nakon 10-ak minuta, kada se tijesto prestalo lijepiti za ruke ili dasku, premjestimo ga u čistu zdjelu, poklopimo i ostavimo da se diže dok mu se ne udvostruči volumen.

Dignuto tijesto premjestimo na dasku, prerežemo na jednake dijelove i od svakog oblikujemo štrucu, te stavimo kuhati u lonac s vrelom i posoljenom vodom.

Kada štruce isplivaju na površinu okrećemo ih i kuhamo dalje, sveukupno 40-ak minuta.

Gotove knedle premjestimo na dasku, koncem ih prerežemo na kriške debljine jednog centimetra, stavimo na tanjur, prelijemo umakom od pečenja i poslužimo.

Dobar tek!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...