FEDERALNO UDRUŽENJE TUŽILACA: "Najoštrije osuđujemo izjavu Ružice Jukić"

Udruženje tužilaca Federacije BiH osuđuje i smatra neprimjerenom izjavu medijima potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić, povodom sastanka održanog u Ambasadi SAD-a na kojem su prisustvovali tužilac Tomislav Ljubić, te sudije Goran Nezirević i Branko Perić, u kojoj navodi "da osuđuje potez Ambasade SAD-a koja se miješa u rad pravosuđa i koja poziva na prijeme trećerazredne službenike".

  • Društvo

  • 20. Maj 2019  20. Maj 2019

  • 4

"Ovim putem ističemo da Udruženje tužilaca FBiH podržava aktivnosti dobronamjernih unutrašnjih i međunarodnih faktora i njihove napore koje ulažu zajedno sa sudijama i tužiocima u Bosni i Hercegovini na unapređenju profesionalnih kapaciteta radi postizanja nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa", navodi Udruženje u saopćenju za javnost.

Udruženje tužilaca FBiH, istovremeno, smatra da djelovanje članova VSTV-a, između ostalog, mora doprinositi jačanju ugleda i digniteta pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a ne njegovom urušavanju, iz kojih razloga navedenu izjavu potpredsjednice VSTV-a oštro osuđuje.

Izavu Ružice Jukić ranije je osidilo i Predsjedništvo Udruženja sudija/sudaca u Federacije BiH navodeći da predstavlja "nesmotren i neprimjeren nastup jednog sudije, koji pri tome, kao član VSTV-a treba da se zalaže za jačanje pravosuđa i njegove nezavisnosti i da u ostvarenju tih ciljeva podržava pomoć svih dobronamjernih aktera"

Nekoliko dana ranije, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kazao je da je Jukićeva iznijela svoj stav a ne stav VSTV-a. Tegeltija je kazao da VSTS BiH nije razmatrao niti može da razmatra rad i postupanja diplomatskih predstavništava stranih drżava u BiH, niti da o tom zauzima stavove. 

"Ambasada SAD u BiH je od završetka rata do danas putem raznih projekata bila partner VSTS BiH koji je dao značajan doprinos uspostavi nezavisnog pravosuđa u BiH, te sa kojim i danas imamo partnerski odnos u različitim oblastima unapređenja rada pravosuđa u BiH. Izjave u ime VSTS-a kao institucije po Zakonu o VSTS ovlašten je davati samo predsjednik VSTS-a, te se sve druge izjave i postupanje bilo kojeg drugog člana ili potpredsjednika Savjeta ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca trebaju smatrati ličnim mišljenjima i izjavama tih pojedinaca koje ne predstavljaju stavove ni VSTS-a ni pravosuđa u cjelini", poručio je Tegeltija.

Nasuprot svima, lider SNSD-a  Milorad Dodik podržao je potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružicu Jukić u njenim kritikovama sastanaka američkog ambasadora Erica Nelsona i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brocka Biermana koji su se nedavno susreli s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH.  

"Međunarodna zajednica je dio problema u BiH. Želim da podržim potpredsjednicu VSTV-a u njenoj ocjeni. To je principijelno pitanje. Da sada uzmete i izdvojite jedan broj sudija i u nekoj ambasadi pričate s njima i to smatrate normalnim. S druge strane, svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjeva naših da se to redefiniše, ako je iko to tražio godinama, da se promjeni sistem, poboljšaju efekti pravosudnog sistema, to sam bio ja. Uvijek sam bio osuđivan da vršim pritisak, pa šta je sad ovo? Potpuno žena u pravu, kakav je ovo progon, šta se dešava? Ovdje ne smijete da imate mišljenje. Ako imate mišljenje, odmah dobijate tužbe, ako kažete svoj stav. Kakva je ovo zemlja?", kazao je Dodik.

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...