"POTKIVANJE" TEGELTIJE: Bahata nepristojnost Ružice Jukić jeste problem, ali mnogo veće zlo je što je skoro dvije trećine opuženih ratnih zločinaca oslobođeno

O optužnicama i presudama za organizirani kriminal i korupciju bespredmetno je i govoriti, jer kako je nedavno Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica kazala na sastanku za političkim direktorima država članica Evropske unije, dva najozobiljnija predmeta iz tog registra kojim se bavilo njeno Tužiteljstvo jesu optužnice protiv njenog prethodnika Gorana Salihovića i njegovog zamjenika Bože Mihajlovića!?

  • Mini market

  • 21. Maj 2019  21. Maj 2019

  • 1

Da se u bosanskom pravosuđu konačno nešto počelo dešavati u pravom smjeru, sporo govore oštre i brojne reakcije koje su uslijedile nakon primitivnog i bahatog "obračuna" Ružice Jukić sa američkom diplomacijom u BiH.

Imala je zamjenica predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća tokom svojih javnih nastupa i skandaloznijih i sirovijih "proklizavanja", ali je ljutitim prozivkama upućenim ambasadi SAD-a zbog izbora gostiju na nedavno upriličenoj večeri za nekolicinu pravosudnih djelatnika očito probila zvučni zid pristojnosti i dopustivosti. Od nje su se ogradili (čuvajući, prije svega, svoju fotelju, status i privilegije) i oni koji ne samo da su blagonaklono gledali i slušali njene plitkoumne svađe sa strukom, pameću, javnim moralom, nego su bili neka vrsta "podstrekača" u tim verbalnim incidentima.

I ne samo verbalnim. Tu je prije svega znakovito distanciranje od nje njezinog šefa i zaštitnika Milana Tegeltije, koje je ohrabrilo i prisililo na reakciju čak i one strukture unutar pravosuđa (sudije, tužitelje) i medija, koji su zadnjih 4-5 godina divljanja Jukićke i njenih pokrovitelja i "podstrekača" pratili nezainteresirano i kukavički. Očito je, međutim, da je kritizirajući "ishitrenost" svoje zamjenice, predsjednik VSTV-a pomalo spašavao i sopstvenu, delikatno izbrijanu i lakiranu glavu: vidimo to iz najnovijeg teksta na portalu "Žurnal", koji tvrdi i argumentira da je Tegeltija upao u središte teškog korupcijskog skandala u kojem je od izvjesnog poduzetnika tražen da ga "potkuje" sa nemalom količinom novca,  a da mu zauzvrat Tegeltija "pogura" njegov slučaj kod bivše sarajevske tužiteljice Dalide Burzić. 

U elementarno uređenim pravnim sustavima, za takvu se "uslugu" leti sa funkcije i krivično odgovara, ali ne i u BiH, gdje je predsjednik VSTV-a praktično i teorijski nesmjenjiv, ma koliko god ga uhvatili u "potkivanju" i potkazivanju!

Nije nevažno da se na Jukićku, čim je osjetio da ju je Tegeltija pustio niz vodu, okomio i "Dnevni avaz", čijem je "savjetniku" Fahrudinu Radončiću nepotrebno svako konfrontiranje sa klijentelističkom strukturom unutar pravosuđa : još uvijek je lider SBB-a u statusu osumnjičenog za likvidaciju Ramiza Delalića, a bez skidanja te pravosudne hipoteke sa pleća ne može dobiti "halal certifikat" za obavljanje dužnosti državnog ministra sigurnosti.  

(Daleko smo mi, bogme, kao pravna država i demokratsko društvo dogurali kad nam jedan političar prije podne u tužiteljstvu dokazuje da nije ubica, niti naručitelj ubistva, a popodne pregovara o preuzimanju najviše sigurnosne dužnosti u zemlji, a šefa svih tužitelja i sudija snimaju u provincijskim birtijama dok preko posrednika,  na veliko, trguje utjecajem!)

USPAVANA CRNO-RUŽICA

Možda je u pluralizaciji mišljenja i javnom iznošenju kritika o pravosuđu koje je, napokon, uslijedilo u posljednjih desetak dana, najznačajnije, ujedno i najdramatičnije bilo javno obraćanje Ranka Debeveca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine nakon razgovora kojeg je imao sa Matthewom Fieldom, ambasadorom Velike Britanije u BiH.

Debevec se osvrnuo na analizu OSCE-a prema kojoj je broj osuđujućih presuda za ratne zločine u prošloj godini iznosio 39%, što znači da je bezmalo dvije tećine optuženih za ratne zločine oslobođeno od krivične odgovornosti!? Četiri godine ranije, 2014., taj je procenat iznosio 86%, što se također smatra nedovoljno dobrim rezultatom: prema međunarodnim stanardima, svaki broj ispod 89% optužnica koje ne rezultiraju pravomoćnom presudom je neprihvatljiv. To je pravosuđe u BiH uspjelo dostići i prestići 2012. godine kada je čak 92% optužnica podignutih za ratne zločine potvđeno pravomoćnim presudama. To je razina efikasnosti  kojom se baratalo i u slučaju Tužiteljstva i Suda za ratne zločine u Haagu.

O optužnicama i presudama za organizirani kriminal i korupciju bespredmetno je i govoriti, jer kako je nedavno Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica kazala na sastanku za političkim direktorima država članica Evropske unije, dva najozobiljnija predmeta iz tog registra kojim se bavilo njeno Tužiteljstvo jesu optužnice protiv njenog prethodnika Gorana Salihovića i njegovog zamjenika Bože Mihajlovića!?

MIRIS RUŽICE NA BALKANU

Činjenica da je u posljednjih godinu i pol-dvije tek svaki treći optuženik za ratne zločine pred Sudom BiH i osuđen je zapanjujuća i alarmantna. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec je objašnjavajući takvu poraznu praksu kazao da je Tužiteljstvo BiH najodgovornije za nju. "Pitali su nas šta mi smatramo da je uzrok tome, a mi smo rekli da je jedan od osnovnih uzroka kvalitet optužnica koji je vrlo loš... Mi radimo na osnovu onoga što nam dostavi Tužilaštvo BiH". Za stanje u pravosuđu, prema njegovim riječima, najodgovorniji je VSTV, koji "u određenim situacijama preuzima više ovlasti nego što im zakonom pripada". 

Da podsjetimo, ako je to neko kojim slučajem zaboravio: za svako krivično djelo, pa tako i za ratne zločine može se odgovarati samo jednom, nema ponavljanja suđenja iz bilo kojeg razloga. To što je tužitelj napisao kretensku optužnicu, ili činjenica da je Glavna tužiteljica ovlastila baš tog kretenskog tužioca, ili što je VSTV za Glavnu tužiteljicu postavio kretensku neznalicu, ne mijenja ništa na stvari; 61 posto osumnjičenih ratnih zločinaca danas se baškari na slobodi. 

Zbog toga nije suština stvari u tome što statistike i svi drugi argumenti ukazuju na katastrofalan rad Tužiteljstva BiH u protekle dvije godine: ključno je pitanje kako je Gordana Tadić, uprkos tome, unatoč užasnoj zapuštenosti i nekompetentnosti njenog osoblja i nje same, dobila najviše ocjene i izabrana od strane VSTV-a na najvišu tužiteljsku dužnost u BiH? Svaki član VSTV-a koji je dao glas toj i takvoj tužiteljici odgovoran je za mnogo teže i nepopravljivije stvari od onih zbog kojih se posljednjih dana (sa razlogom) kritizira logorejična provincijalka Ružica Jukić. Ne podržava i ne štiti Milorad Dodik zamjenicu predsjednika VSTV-a amo zbog njenog "istorijskog NE" zajedničkim neprijateljima, američkim imperijalistima, nego je razlog njegove solidarnosti i taj što ostanak Jukićke, Tegeltije i njihovih kolega lišenih elementarnog samopoštovanja iz VSTV-a,  unosi lepršav i produktivan haos u pravni poredak BiH.

Što je jedan od posljednjih neophodnih uvjeta za njeno potonuće u pravni živi pijesak i gubljenje posljednjih ostataka institucionalne supstance.  

(S. Avdić)  

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...