PETRITSCH TVRDI DA ISKRENO ŽALI INZKA: "Kada je Dodik kazao da želi da se odcijepi, moglo se tada odlučnije djelovati..."

Kad smo bili tu ja i Carl Bildt to je bila glavna stvar na našoj političkoj mapi. Da spriječimo ponovno izbijanje rata, garantujemo sigurnost, omogućimo povratak izbjeglica. To je bio naš glavni zadatak i u sklopu tog zadatka bilo je neophodno smijeniti neke političare koji su kršili Dejtonski sporazum. S gospodinom Jelavićem sam privatno imao dobar odnos, mogao sam razgovarati međutim on se nije mogao oduprijeti ekstremistima iz svoje stranke i oni su ga primorali da proglasi treći entitet", kazao je Petritsch.

  • Politika

  • 22. Maj 2019  

  • 3

"Ovo jeste jedna nemoguća situacija da vam pravo kažem. Ja žalim mog prijatelja Valentina koji je tu mnogo godina i ništa ne može učiniti jer nema podršku Brisela, ni Washingtona ni Moskve", kazao je u Pressingu bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

Kada je riječ o korištenju bonskih ovlasti, Petritsch je kazao mu je "žao Valentin Inzka koji ne može puno učiniti".

 

"Ovo jeste jedna nemoguća situacija da vam pravo kažem. Ja žalim mog prijatelja Valentina koji je tu mnogo godina i ništa ne može učiniti jer nema podršku Brisela, ni Washingtona ni Moskve. Svi oni njega instrumentaliziraju i koriste u svoje svrhe. Ono što sam već rekao prije mnogo godina, ured Visokog predstavnika je poslijeratna institucija. Trebalo je zatvoriti 2006. To je bio dio plana za koji sam bio zadužen kada sam bio Visoki predstavnik. Svi u PIC-u smo se složili da će se Ured Visokog predstavnika zatvoriti do 2006. Sada smo u situaciji kada OHR ne može učiniti ništa, ali ipak projicira nadu onima koji još vjeruju u OHR. Od 2006. kada smo tada uveli podjelu odgovornosti, tada je trebalo punu odgovornost prebaciti na EU", kazao je Petritsch i poručio:

"Ne vjerujem da se danas mogu koristiti bonske ovlasti. Ja nemam informacije o tome, s njim nisam o tome razgovarao. Za upotrebu bonskih ovlasti potrebna vam je jaka komponenta. Kada sam smijenio Jelavića, preko noći vojnici bosanskih Hrvata su izašli na ulice i bilo ih je teško obuzdati".

"Bonske ovlasti nisu način da se danas riješavaju stvari u BiH. BiH mora postati zemlja koja rješava svoje probleme, to je preudslov za ulazak u EU", smatra Wolfgang Petritsch.

"Kada je gospodin Dodik kazao da želi da se odcijepi, moglo se tada odlučnije djelovati. Od tada gospodin Dodik misli da je dobio adut s kojim uvijek može igrati protiv međunarodne zajednice i EU", poručio je u večeranjem Pressingu bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

Da li biste danas smijenili Dodika i Čovića?

"Moram vam reći, prošlo je od tada 25 godina. Ono što je ustanovljeno u Dejtonu namijenjeno je bilo da se nakon rata garantuje da se BiH neće vratiti ratovanju. Kad smo bili tu ja i Carl Bildt to je bila glavna stvar na našoj političkoj mapi. Da spriječimo ponovno izbijanje rata, garantujemo sigurnost, omogućimo povratak izbjeglica. To je bio naš glavni zadatak i u sklopu tog zadatka bilo je neophodno smijeniti neke političare koji su kršili Dejtonski sporazum. S gospodinom Jelavićem sam privatno imao dobar odnos, mogao sam razgovarati međutim on se nije mogao oduprijeti ekstremistima iz svoje stranke i oni su ga primorali da proglasi treći entitet", kazao je Petritsch.

"Mi smo nekoliko dana bili u intenzivnim razgovorima, nije bila odluka koju sam olako donio, ali je tada bilo neophodno. Prošlo je 25 godina, sada je teško koristiti iste metode. Znam da bonske ovlasti postoje i dalje, ali geopolitička situacija se značajno promijenila, sigurnosna situacija se promijenila, zabrinutosti, mehanizmi. Danas je nezamislivo da se ponovi onakav rat. Sada su nam potrebne drugačije metode za rješavanje problema. Kada je gospodin Dodik kazao da želi da se odcijepi, moglo se tada odlučnije djelovati, a to se nije desilo. Od tada gospodin Dodik misli da je dobio adut s kojim uvijek može igrati protiv međunarodne zajednice i EU. To je greška koju je napravila međunarodna zajednica prije 6-7 godina", dodao je bivši visoki predstavnik u BiH.

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...