HTIO JE POSTATI NAJVEĆI IKAD, GAZIO JE PREKO MRTVIH KAKO BI SE OBOGATIO: Kada je spoznao da je sve uzalud, pokušao se iskupiti za sva ZLODJELA

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 23. Maj 2019  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je John Davidson Rockefeller, američki industrijalac, naftni magnat i filantrop. Osnivač je obitelji Rockefeller koja je svoje bogatstvo stekla u naftnoj industriji. Osnivač je naftne tvrtke Standard Oil Company 1870. godine koju je vodio dok se nije službeno umirovio 1897. godine. Kako su petrolej i benzin dobivali na važnosti, Rockefellerovo je bogatstvo raslo.

Postao je najbogatiji čovjek na svijetu i prvi Amerikanac s više od milijardu dolara.

Ime Rockefeller postalo je sinonim za milijardera. Kad se uračuna inflacija, često se Rockefellera smatra za najbogatijeg čovjeka u povijesti.

Prema procjeni časopisa Forbes iz 2007. godine ekvivalent njegovog bogatstva u trenutku smrti, 1937. godine, bio bi 663.4 milijarde dolara. Za vrijeme života, a i naknadno, često je bio optuživan za nemoralnu poslovnu praksu zbog čega su njega i druge industrijalce tog razdoblja nazivali razbojnicima.

Rockefeller je proveo posljednjih 40 godina svoga života u mirovini. Svoje bogatstvo je trošio uglavnom na dobročinstva. On je bio u mogućnosti to učiniti kroz stvaranje zaklada koje su imale veliki utjecaj na medicinu, obrazovanje i znanstvena istraživanja.

Njegove zaklade bili su začetnici razvoja medicinskih istraživanja, te su bile ključne u iskorjenjivanju bolesti rudarske gliste i žute groznice.

Rockefeller je također osnivač i Sveučilišta u Chicagu i Sveučilišta Rockefeller u New Yorku, te je financirao osnivanje Središnjega filipinskog sveučilišta na Filipinima.

Godine 1866., njegov brat William Rockefeller izgradio je rafineriju u Clevelandu i doveo Johna u partnerstvo. Godine 1867., Henry M. Flagler postao je njihov partner te su skupa osnovali tvrtku Rockefeller, Andrews & Flagler.

Do 1868. godine, Rockefeller je nastavio s praksom zaduživanja i reinvestiranja profita, kontrole troškova i korištenja rafinerijskoga otpada. Tvrtka je imala u vlasništvu dvije clevelandske rafinerije i marketinšku podružnicu u New Yorku. Bila je to najveća rafinerija nafte na svijetu.

Rockefeller, Andrews & Flagler bila je prethodnik Standard Oil Company.

Godine 1870., Rockefeller je osnovao tvrtku Standard Oil of Ohio, koja je ubrzo postala najprofitabilnija rafinerija u državi. Standard Oil je rastao kako bi postao jedan od najvećih prevoznika nafte i petroleja u zemlji.

Željeznice su se žestoko borile za promet i, u pokušaju da se stvori kartel za kontrolu prijevoza tereta, formirana je South Improvement Company, u dosluhu sa Standard oilom i drugim tvrtkama izvan glavnih naftnih centara.

Kartel je dobio povlašteni tretman kao prijevoznik velikih količina tereta, koji je uključivao ne samo velike popuste i do 50% na njihove proizvode, ali i popuste za pošiljku konkurentskih proizvoda.

Dio tog programa bila je najava oštrog porasta naplate tereta. Uslijedili su  prosvjedi neovisnih vlasnika bušotina, uključujući bojkote i vandalizme, što je na kraju dovelo do otkrića udjela tvrtke Standard Oil u tom poslu.

Glavna Njujorška rafinerija, Charles Pratt and Company, na čelu s Charlesom Prattom i Henryjem H. Rogersom, vodila je protivnike ovog plana. Pennsylvanija je ukinula povelju kartela i obnovljene su jednake cijene za sve.

Neometan, Rockefeller nastavlja kupovine konkurentskih rafinerija, potkopavajući svoju konkurenciju, sklapajući tajne dogovore, podižući investicijske bazene, i kupujući suparničke tvrtke. U manje od četiri mjeseca godine 1872., što će kasnije biti poznato kao "Clevelandsko osvajanje" ili "Clevelandski pokolj", Standard Oil je apsorbirao 22 od svojih 26 Clevelandskih konkurenata.

Na kraju su čak i njegovi bivši antagonisti, Pratt i Rogers , uvidjeli uzaludnost daljnjeg natjecanja protiv Standard Oila. Godine 1874. oni su tajnim sporazumom postali vlasništvo Standard Oila. Pratt i Rogers su postali Rockefellerovi partneri. Rogers je , štoviše, postao jedan od Rockefellerovih ključnih ljudi u formiranju Standard Oil Trusta. Prattov sin, Charles Pratt Millard je postao tajnik Standard Oila. Mnogima od svojih konkurenata, Rockefeller je samo trebao pokazati svoje knjige, kako bi mogli vidjeti protiv čega se bore, te bi im dao ponudu. Ako bi odbili njegovu ponudu, on bi im rekao da će ih odvesti u stečaj te onda jeftino pokupovati njihovu imovinu na dražbi. On je sebe vidio kao industrijskog spasitelja, "anđela milosrđa".

 

Standard OIl je rastao. Razvio je vlastite plinovode, vagone cisterne i dostavne mreže. Zadržao je cijene nafte niskima kako bi suzbio suparnike, napravio svoje proizvode pristupačnim za prosječno kućanstvo, te povećao tržišni prodor, ponekad prodajući ispod cijene, ako je potrebno. Razvio je preko 300 proizvoda zasnovanih na nafti. Do kraja 1870-ih, Standard je rafinirao preko 90% nafte u SAD-u,  a Rockefeller je postao milijarder.

Do 1880., prema New York Worldu, Standard Oil je bila "najokrutnija, drska, neumoljiva, i najmonopolističkija tvrtka koja je ikad postojala na zemlji."

Rockefeller i njegovi suradnici posjedovali su desetke zasebnih korporacija koje su poslovale u samo jednoj državi, što im je upravljanje cijelim poduzećem činilo nezgrapnim. Godine 1882., Rockefellerovi odvjetnici stvorili su inovativni oblik korporacije kako bi centralizirali svoje posjede, praveći Standard Oil Trust.

Devet povjerenika, uključujući Rockefellera, vodilo je 41 tvrtku u sklopu trusta. Javnost i mediji odmah su postali sumnjičavi oko ovog novog pravnog subjekta, ali i drugih tvrtki preuzetih na taj način i radeći simulacije, dodatno raspaljivajući pozornost javnosti.

Rockefellerovo veliko američko carstvo uključivalo je 20.000 domaćih bušotina, 4000 milja plinovoda, 5000 vagona-cisterni i preko 100.000 zaposlenih.

Njegov udio u svjetskoj preradi nafte skočio je iznad 90%, ali je polako pao na oko 80% do kraja 19. stoljeća . Unatoč svemu, Rockefeller je napokon odustao od svog sna o kontroli cjelokupne svjetske prerade nafte.

A, čovjek čije je prezime bilo i ostalo sinonim za trule bogataše, preminuo je na današnji dan 1937. godine.

(SB)
 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...