AFERA "POTKUJ ME, CARE" IZLAZI NA ULICE: Mektićev poziv na miting protiv korumipiranog pravosuđa podržava "Pravda za Dženana", Tegeltija panično traži da ga...

... SIPA štiti od građana

  • Vijesti

  • 25. Maj 2019  25. Maj 2019

Javno oglašavanje Dragana Mektića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koji je pozvao građane da izađu na masovne proteste i traže ostavke članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, naišao je na prve reakcije u javnosti.

Prema informacijama portala "Slobodna Bosna", Mektiću je podršku dao Muriz Memić, otac tragično stradalog mladića Dženana Memića u ime grupe "Pravda za Dženana", koja više od tri godine traži od pravosuđa punu istinu o smrti mladog Memića.

Podsjetimo, Dragan Mektić je na svom Twitter nalogu danas napisao: "Da bi spasili sebe i državu, neopohodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužitilaštvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV-a) kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavke. Biću na čelu tog pokreta."

Povod za Mektićev poziv bila je najnovija afera u čijem se središtu našao Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, koju je otkrio i dokumentirao portal "Žurnal", u kojoj se očito trguje utjecajem i uzima mito od bisnismena Nermina Aleševića za "potkivanje" predsjednika VSTV-a.

Zanimljivo, ali ne i iznenađujuće je da se u razgovoru koji je tajno sniman pominje i ime Dalide Burzić, nekadašnje Glavne tužiteljice Kantona Sarajevo. Upravo je tužiteljica Burzić po mišljenju i dokazima kojima raspolaže Muriz Memić istragu o ubistvu njegovog sina Dženana usmjeravala u potpuno krivom smjeru, kako bi bio zaštićen stvarni počinilac tog zločina. Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine odbacio je optužnicu protiv Bekrije i Ljube Seferovića koje je Tužiteljstvo optužilo za smrt Dženana Memića.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je odbacilo sve zahtjeve Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta za utvrđivanje odgovornosti tužiteljice Dalide Burzić zbog niza propusta koje je počinila tokom vođenja istrage o ovom zločinu. Umjesto njenog  sankcionisanja, VSTV je nagradio Dalidu Burzić višom funkcijom, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine.

Upravo ispred zgrade Suda i Tužiteljstva BiH Dragan Mektić je zakazao protestni skup na kojem će tražiti ostavka članova VSTV-a i predsjednika Milana Tegeltije. Skup će se održati u srijedu 28. maja.

U međuvremenu se oglasio i Milan Tegeltija, koji je od Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zatražio obezbjeđenje njegove lične sigurnosti tokom boravka u Sarajevu.

"Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati na proteste, jer su svi protesti koje on inicira isključivo poltičke prirode", poručio je Tegeltija i dodao: "Sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva smatrat ću direktnim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost."

(S.B.) 

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...