TEŠKE OPTUŽBE VUČIĆEVOG TABLOIDA: "Ugljanin i BNV hoće da pocijepaju Srbiju"

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) iza kojeg stoji Sulejman Ugljanin, zahtijeva uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, pozivajući se kako je to odlučeno još 1992. godine na Mirovnoj konferenciji u Londonu na kojoj je BNVS učestvovalo kao ranopravni član! Hoće da raspišu referendum i potpuno se odvoje od Srbije, tvrdi srbijanski tabloid Informer, blizak režimu Aleksandra Vučića.

  • Regija

  • 25. Maj 2019  25. Maj 2019

  • 3

Prema pisanju Informera, BNVS tvrdi da je specijalni status za Sandžak bio osnova za razgovore na Mirovnoj konferenciji u Ženevi između predstavnika BNVS i predstavnika Mirovne konferencije 16. i 17. septembra 1992. godine, kao i da je o tome opet razgovarano u Ženevi 18. i 19. februara 1993. godine kada je BNVS primili koopredsednici Mirovne konferencije Sajrus Vens i Lord Dejvid Oven. 

Tabliod piše kako Ugljanin i ekipa naglašavaju da je tada zaključeno da BNVS konkretizuje i pravno uobliči stav o specijalnom statusu primenjen na Sandžak koji je usvojen kao osnov za dalje pregovore. 

BNVS je na osnovu ovog dogovora i provedene javne rasprave ekspertska grupa BNVS pristupila izradi Memoranduma o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak čiji je konačni tekst usvojilo BNVS 06. juna 1993. godine u Novom Pazaru.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka, pozvalo je sve društveno-političke faktore u Sandžaku da prihvate specijalni status za Sandžak kao zajednički koncept za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak i ističu kako je uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak optimalno rješenje za bošnjački narod koji je autohton na prostoru Sandžaka.

Informer objevljuje DOKUMENTA koja dokazuju "separazističke namjere BNV-a.

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

printscreen

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...