"AVAZOVO" SPAŠAVANJE POTKOVANOG TEGELTIJE: Radončićevo prozivanje Mektića da nije obišao mjesta ubistva (federalnih) policajaca, odvratno je kao što je bilo i...

... prozivanje njega za zaobilaženje Potočara!

  • Mini market

  • 26. Maj 2019  26. Maj 2019

  • 7

Piše: SENAD AVDIĆ   

 Od izbijanja afere "Potkivanje Tegeltije" u kojoj je u javnost isplivala nečasna, neprimjerena i vjerovatno kriminalna "avantura" predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, "Dnevni Avaz" i njegov "savjetnik" Fahudin Radončić čine sve da umanje, ili totalno ponište značaj, odnosno štetnost tog pravosudnog skandala.

Uznemirujuća otkrića portala "Žurnal" su dozirano i selektivno objavljivana u Radončićevom stranačko-privatnom biltenu, a enormna pažnja i prostor su davani sugovornicima koji su, lažima i konstrukcijama branili javno osramoćenog predsjednika VSTV-a.

ASIME, UGASI ME!

"Avaz" je odmah nakon otkrića Tegeltijinog mešetarenja sa "poznanikom" Markom Pandžom i biznismenom Nerminom Aleševićem, dao priliku Dalidi Burzić, nekadašnjoj Glavnoj kantonalnoj tužiteljici i aktuelnoj sutkinji Suda BiH da bezočno slaže kako joj se pomenuti Alešević nikada nije obraćao, niti upućivao pismene urgencije. Njene izmišljotine portal "SB" je demantirao objavljujući korespodenciju između Burzićke i oštećenog austrijsko-krajiškog  biznismena.

Za "stručno" mišljenje o medijsko-pravosudnoj aferi decenije "Avaz" je zamolio Asima Crnalića, "uglednog advokata i dugogodišnjeg člana Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća". "Avazovo" "Oko sokolovo", Crnalić, nije primijetio ništa sporno  u video-snimci koju je objavio portal "Žurnal" jer, "o potkivanju se govori na snimku tek kada je Tegeltija izašao, i čuje da Pandža zapravo ugovara dar za sebe, a pod krinkom da će ga uručiti Tegeltiji". Na kraju dobrovoljne, "pro bono" odbrane Tegeltije, odvjetnik Crnalić kaže: "Kako bi predsjednik VSTV-a znao da su stranke nezadovoljne, ako sa njim ne bi razgovarao."

Uskoro bi se, međutim, moglo pokazati da je Nermin Alešević prije famoznog sastanka u kafani u nekoliko navrata tražio razgovor sa predsjednikom VSTV-a, ali da mu je to uspjelo tek kada se povezao sa njegovim "poznanikom" Pandžom. Dakle, "potkivanje" je bila jedina opcija koja je ostala Aleševiću u dugogodišnjoj borbi za pravdu. Advokat Crnalić bi morao znati da je to što je uradio Tegeltija, razgovarao sa strankom u kafani, pored ostalog, ozbiljan disciplinski prekršaj, koji se tretira i sankcionira kao "upuštanje u neprimjerene kontakte sa strankom u postupku, ili njenim zastupnikom". 

Asim Crnalić je, kao što je poznato, bio advokat Fahrudina Radončića na suđenju pred Sudom BiH zbog pritiska na pravosuđe, a vezuju ih i neki poslovi, poput stana u sarajevskom naselju Breka, kojeg je Crnalić kupio od lidera SBB-a i svog klijenta Radončića.

PODLO POLITIKANSTVO SA NACIONALISTIČKOM AROMOM

Na kraju se u zaštitu Milana Tegeltije ipak morao uključiti i koordinator svih "Avazovih" operacija/svinjarija, savjetnik Fahrudin Radončić, što ukazuje na to da je stvar vrlo ozbiljna sa tendencijom pogoršanja. On se gostujući na "Face TV" okomio na Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, zbog protesta protiv korumpiranog pravosuđa koje je Mektić najavio za srijedu ispred Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

"Taj čovjek kao ministar sigurnosti nije otišao na lice mjesta kada su ubijena dva naša policajca na Alipašinm Polju i nije otišao na lice mjesta gdje je ubijen policajac u Suhodolu".

Degutantno je, odvratno i nisko (a kako bi drugačije bilo od omalenog Savjetnika) diskreditirati Mektića, ili bilo koga, manipuliranjem sa dvije užasne tragedije policijskih službenika. Radončić, kojeg njegovi politički protivnici (sada partneri i prijatelji) godinama prozivaju da nikad nije otišao na komemoraciju u Potočare, dobro zna da takve optužbe, pogotovo ako imaju nacionalnu konotaciju, a imaju, nisu ništa drugo nego najpodlije, lešinarsko politikanstvo. Mektić, recimo, nije otišao ni u policijsku stanicu u Zvornik u kojoj je 2015. ubijen policajac, ali mu niko to nije zamjerio. Bitno je samo to da li je ministar svojim angažmanom, i u jednom i u drugom slučaju, doprinio smirivanju strasti, pomogao boljoj koordinaciji policijskih agencija. Kako se može optuživati Mektić za "nedolazak na mjesto zločina", a poštedjeti kritika glavnu tužiteljicu Kantona i kantonalnog ministra policije (miljenici i kadar SBB-a) zbog toga što zločin nad policajcima na Alipašinm Polju još uvijek nije rasvijetljen?!

Fahrudin Rdončić u televizijskom nastupu strahuje da se protesti protiv korumpiranog pravosuđa "ne otrgnu kontroli". "Šta ako kriminalne grupe uđu među ljude koji su nezadovoljni i počnu da otimaju dokaze o ratnim zločinima", pita zabrinuti lider SBB-a. Zabrinut ne za dokaze "o ratnim  zločinima", nego za korumpiranu pravosudnu hobotnicu koja mu je posljednjih godina, najblaže rečeno sklona! "Kriminalne grupe", kako ih naziva budući ministar sigurnosti odavno su ušle u pravosuđe: treba li bolji dokaz za to od poražavajuće činjenice da je pravomoćno osuđen tek svaki treći optuženik za razne zločine?! A, pri tom je sva dokumentacija o zločinima i počiniteljima na svom mjestu!  

Radončič, tadašnji ministar sigurnosti, svoju ulogu u demonstracijama iz 2014., kada su razulareni huligani zapalili zgradu Predsjedištva BiH i Kantonalne skupštine danas vidi  ovako: "Kao ministar sigurnosti tada sam samo rekao da policija ne smije da bije narod (ponio se poput Slobodana Miloševića, na Kosovu polju!, op. "SB“) i zamolio demonstrante da se ne tuku sa policijom."

Bivši i budući ministar sigurnosti, naravno, opet izmišlja: upravo on, zajedno sa tadašnjim direktorom SIPA-e, Dodikovim drotom Draganom Zupcem, nije dozvolio angažiranje policijaca ove državne agencije (zadužene za sigurnost državnih institucija, pa i zgrade Predsjedništva BiH), pa je samo zahvaljujući intervenciji Specijalne jedinice Federalnog MUP-a spriječeno potpuno uništavanje vitalnih državnih zgrada, te vrlo izgledne ljudske žrtve. Nije ni ovom prilikom Radončić propustio podsjetiti na teške gubitke koje je njegova familija imala u ratu, "tri šehida" koje "ima u kući". Od kojih ni sa jednim nije u krvnom srodstvu. 

RADON ZA BOLJITAK

Uznemirilo je i zabrinulo Fahrudina Radončića sve što se posljendjih dana dešava oko Milana Tegeltije i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća. Nije on, naravno, zabrinut za "dokumente o ratnim zločinima" koji bi mogli nestati tokom protesta na koje je pozvao Dragan Mektić - njemu je frka od krivične prijave protiv njegovog potpredsjednika Adnana Terzića, direktora Auto-cesta Federacije BiH.

Tu je krivičnu prijavu omiljena SBB-ova i Radončićeva tužiteljica, teško kompromitirana Dalida Burzić godinama ( iz razloga "potkivanja", ili nekih drugih) sklanjala od sudskog procesuiranja. Tu leže uzroci svih događaja koji su kasnije uslijedili, pa i "potkivanja Tegeltije". Zato se uz Tegeltiju, pored notornog Miloada Dodika, od svih političara svrstao samo lider SBB-a.

Nijedan ni drugi za sve godine koje su na vlasti, ili blizu vlasti, gotovo nikada nisu propustili priliku da se između zakona i pravne države, sa jedne, i kriminala i anarhije, s druge strane, opredijele za ovo drugo.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...