NOVI SKANDAL TRESE REPUBLIKU SRPSKU: „Batagon“ parama „Alumine“ preuzima potraživanja „Pavgorda“!?

Kompanija „Batagon International“ želi da otkupi potraživanja koja fočanski „Pavgord“ ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ i njenim kćerkama firmama, ali da taj otkup plati „Alumina“, otkriva portal Capital

  • Ekonomija

  • 29. Maj 2019  

  • 0

„Batagon“ je „Pavgordu“ poslao dokument „Elementi poravnjanja `Pavgorda` i `Alumine`“ u kojem predlaže zaključenje sporazuma.

U dokumentu se navodi da se poravnjanje odnosi na potraživanje koje „Pavgord“ ima prema litvanskom društvu „Birač Europe“, kao i prema „Alumini“, FG „Birač“ – u stečaju, „Mehanici“ i „Alusilu“, u ukupnom iznosu od 122,6 miliona KM.

Iznos poravnjanja, odnosno naknade za ustupanje potraživanja nije naveden, ali se, prema saznanjima CAPITAL-a, spominje iznos od 22 miliona evra.

„Plaćanje iznosa poravnanja / naknade se vrši od strane „Alumine“ u 24 jednake mesečne rate. Po isplati poslednje rate se stiče osnov za realizaciju poravnjanja / ustupanja potraživanja / ustupanja kolaterala“, navedeno je u dokumentu koji je u našem posjedu.

Kao efekti realizacije poravnjanja navedeni su prestanak konkretnog potraživanja „Pavgorda“ prema „Alumini“ i brisanje svih tereta sa imovine „Alumine“, te prenos potraživanja prema „Birču Europe“ na „Aluminu“ kao novog vlasnika predmetnih potraživanja, zajedno sa prenosom kolaterala na imovini „Birča“, „Mehanike“ i „Alusila“.

Kao efekat poravnjanja navedeno je i povlačenje svih prijedloga za izvršenje od strane „Pavgorda“, pokrenutih tužbi ili uloženih pravnih lijekova. Dodaje se da isto važi i za „Ukio banku“, naročito u slučaju eventualno podnijete apelacije Ustavnom sudu u sporu protiv FG „Birač“.

alt

Zanimljivo je da se u dokumentu kao „dodatno“ spominje ustupanje priznatih potraživanja „Pavgorda“ na „Batagon“.

„`Pavgord` i `Batagon` zaključuju ugovor o ustupanju potraživanja za *% nominalne vrijednosti potraživanja. Ugovor o ustupanju se zaključuje istovremeno sa ugovorom koji zaključuje `Alumina` i `Batagon`. Ugovor stupa na snagu odmah“, navedeno je u dokumentu „Elementi poravnjanja `Pavgorda` i `Alumine`“.

Pravni zastupnik “Pavgorda” Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da je bilo pregovora s “Batagonom” ali da dogovor nije ni blizu.

“Nismo blizu dogovora ni u pogledu cijene za otkup potraživanja, ni roka isplate, a pogotovo nismo blizu dogovora u pogledu garancija”, rekao je Sajić.

Sud u Zvorniku je u aprilu donio rješenje kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a izvršenje ovog potraživanja sprovodi se preuzimanjem “Alumine”.

Zbog toga je „Batagon“ obustavio uplatu institucijama Srpske od 43 miliona KM na ime potraživanja koja je RS imala prema FG “Birač”.

Nezvanično, “Batagon” je u petak 24. maja ponovo izvršio uplatu 43 miliona KM na račune institucija i fondova Srpske za njihova potraživanja, ali zvanične potvrde da je novac na njihovom računu i da se sa njim može raspolagati još uvijek nema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...