ŠTO TE RUŠE, GRADE, NJIHOVA JE BRUKA: Zašto Forto podržava Banja Luku, a ne Mostar za evropsku prijestolnicu kulture i zašto ministar "Rile" nije kandidrao Sarajevo?

Zašto ministar Rile, kafanski harmonikaš skromnog ugleda i glumac-polunaturščik, sa plejadom svojih umjetničkih i stranačkih kolega ( tipa Indira Kučuk Sorguč, slikar Memo Holjevac, pjevačica Ana Babić) nije pravovremeno uputio kandidaturu za Sarajevo kao prijestolnicu evropske kulture?! Zašto je Sarajevo dovedeno u status kibicera, ili nijemog posmatrača evropske trke između Banja Luke i Mostara?!

  • Mini market

  • 30. Maj 2019  

  • 1

"Sarajevo će podržati Banja Luku na putu ka evropskoj prijestolnici kulture 2024", saopćeno je nakon jučerašnjeg sastanka premijer Kantona Sarajevo Edina Forte i Igora Radojičića, gradonačelnika Banja Luke.

Premije Forto je kazao kako "Titula EPK vodi ka potpunoj transformciji jedne zemlje u smislu integrisanja i razvoja radnih mjesta...Mi želimo da Banja Luka dobije ovu titulu, tako da će ministar kulture Kantona Sarajevo uskoro biti ugošćen u Banjoj Luci".

Slične ohrabrujuće poruke uputio je i gradonačlnik Banja Luke Radojičić poručivši da "pozitivnim porukama i zajedničkim projektima moramo d konkurišemo prema vani".

Uspostavljanje, bolje rečeno obnavljanje, suradnje između Sarajeva i Banja Luke kojem su posljednjih nedjelja tokom nekoliko sastanaka vjetar u leđa dali premijer Kantona Edin Forto i njegov banjalučki kolega Igor Radojičić, sigurno je proces kojeg treba pozdraviti i osnažiti u svakom pogledu. Umjetničke, kulturne, sportske, medijske i druge suradnje između ova dva grada bilo je u tokom posljednjih nekoliko godina, ali nisu bile rezultat "političke volje", nego poduzetnosti pojedinačnih aktivista, niti su imale insticionalnu podršku, kakvu najavljuju Forto i Radojičić.

Istovremeno, međutim, treba vidjeti šta znači podrška (Kantona) Sarajeva kandidaturi Banjaluke za Evrospku prijestolnicu kulture 2024. u kontekstu činjenice za se za to prestižno priznanje natječe i Grad Mostar i da su pripreme za kndidaturu tog grada daleko odmakle, formirani su stručni i umjetnički timovi... Zašto Banja Luka, a ne Mostar? Gdje je i kada odlučeno i ko je u donošenju te odluke sudjelovao da Sarajevo podrži Banja Luku, a da Mostaru uskrati tu vrstu podrške ? Možda kantonalne vlasti u Sarajevu nemaju blisku suradnju sa Gradskom upravom u Motaru, ali eventualni izbor hercegovačkog grada za prijestolnicu kulture 2024. bila bi priznanje cijelom gradu, regiji i državi, da predstavi svoj kulturni, umjentički i duhovni identitet, naslijeđe i recentnu umjetničku produkciju.

Drugo je pitanje mnogo značajnije: zbog čega se Kanton Sarajevo, kao nositelj kulturnih aktivnosti, kada je za to bilo vrijeme, nij kandidirao Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture? Tačno je da je aktuelna kantonalna Vlada izabrana prije pola godine, ali je poznato i to da je njen ministar kulture Mirvad Kurić- Rile kontinuitet na toj poziciji, da je već pet godina ministar , voljom i podrškom poznatog kulturnog radnika, likovnog umjetnika iz Nikšića Fahrudina Radončića. Zašto ministar Rile, kafanski harmonikaš skromnog ugleda i glumac-polunaturščik, sa plejadom svojih umjetničkih i stranačkih kolega ( tipa Indira Kučuk Sorguč, slikar Memo Holjevac, pjevačica Ana Babić) nije pravovremeno uputio kandidaturu za Sarajevo kao prijestolnicu evropske kulture?! Zašto je Sarajevo dovedeno u status kibicera, ili nijemog posmatrača evropske trke između Banja Luke i Mostara?!

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...