PREDMET "LIJANOVIĆ I OSTALI": Izrečeno blizu 53 godine zatvora, branioci se žale, Tužilaštvo zadovoljno

Branioci Jerke Ivankovića Lijanovića i još osam osoba, kao i tri firme optuženih za organizovani i finansijski kriminal, iznijeli su žalbe na prvostepenu presudu kojom su izrečeni blizu 53 godine zatvora, tri miliona konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni te oduzimanje više od deset miliona nezakonito stečene koristi, javio je BIRN - Justice Report.

  • Hronika

  • 30. Maj 2019  

  • 1

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Tužilaštvo Bosne i Herceghovine nije uložilo žalbu ističući pred Apelacionim vijećem da je zadovoljno prvostepenom presudom.

Odbrane optuženih Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka, te pravnih lica iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” predložile su oslobađanje optuženih ili suđenje pred Apelacionim vijećem.

Odbrane su istakle da za pranje novca nema obrazloženja iz kojih kriminalnih djela potiče taj novac, da je sporan obračun visine nezakonito stečene koristi te da su nezakoniti dokazi koje je “otuđio” svjedok Osman Balić.

Odbrane Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, koji su osuđeni na 12 odnosno deset godina zatvora, istakle su da, suprotno zakonu, njihovi branjenici u istrazi nisu ispitani na neke tačke optužnice, za koje su kasnije i optuženi.

Mirna Delalić, braniteljica Jerke Ivankovića Lijanovića, kazala je da je svjedok Balić izjavio da je samovoljno uzeo dokumentaciju iz firme i šest mjeseci je držao kod sebe, a onda je predao istražnim organima. Prema njenim riječima, na takvom “nezakonitom” dokazu je zasnovan nalaz vještaka.

Ona se žalila da odbrani u prvostepenom postupku nije bilo dozvoljeno da postavlja pitanja koja se tiču konteksta događaja, da su prigovori odbijani bez obrazloženja ili čak njihovog iznošenja.

Esad Fejzagić, branilac Slave Ivankovića Lijanovića, ocijenio je da se rijetko sreće da jedna prvostepena presuda “akumulira” sve povrede postupka i zakona te da su greške tako “kardinalne” da bi novi pretres bio “gubljenje vremena”.

Bahiljev branilac Samir Pipić kazao je da je Prvostepeno vijeće odbilo najmanje dva dokaza koja su bitna za oslobađanje optuženog. Bahilj je rekao da je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora na osnovu “lažnog svjedočenja inspektora”.

Optuženi Jozo Slišković, koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci, kazao je da je kada je dobio otkaz u “Farmku”, ostavio 1,5 miliona KM i da je Uprava mogla da naplati porez.

“‘Farmko’ je bio u pretplati PDV-a i to je dokazao sudski vještak odbrane”, izjavio je Slišković.

I branioci Željka Mikulića i Dražena Kvesića koji su osuđeni na po tri godine zatvora, kazali su da nije utvrđeno odakle dolazi oprani novac, dok je branilac Mirjane Šakote Senad Pizović rekao da je presuda “logički-pravno nemoguća”.

Pizović je naglasio i da je u firmi u kojoj je Šakota radila utvrđeno da nije bilo neregularnosti tako da ni ona ne može biti odgovorna. Šakota je osuđena na pet godina zatvora.

Ivana Grizelj, koja zastupa Mirka Galića, osuđenog na pet godina zatvora, kazala je da je on bio obični knjigovođa i da dužnost knjigovođe nije da provjerava robu u skladištu.

Irena Pehar, braniteljica Miroslava Čolaka osuđenog na pet godina zatvora, istakla je da nije bilo dokaza o “sumnjivim odlivima novca” i da je netačna računica o nezakonito stečenoj koristi.

- Namjerna ili nenamjerna greška govori sve o vještaku, a i o prvostepenoj presudi - kazala je Pehar.

I zastupnici firmi “Farmer”, “Farmko” i “Optima” žalili su se na presudu zatraživši njeno ukidanje ili donošenje oslobađajuće presude.

Tužilac Ismet Šuškić predložio je da žalbe branilaca budu odbačene kao neosnovane. On je kazao da je iz zapisnika iz istrage da se Tužilaštvo pozvalo na pravnu kvalifikaciju i osnovanost sumnje prilikom ispitivanja tada osumnjičenih.

Ocijenio je paušalnim navode o povredama, navodeći da je svjedok Balić dokaze pronašao sakrivene u hladnjači, u namjeri da se izbjegne odgovornost.

Prvostepenom presudom, Jozo Ivanković Lijanović je oslobođen, a dio optužbi je odbačen. Oslobađajući dio postao je pravosnažan s obzirom na to da nije uložena žalba.

(Fena/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...