NA POMOLU JE PREOKRET: Amerikanci i braća Sekanić podebljali ponude za kupovinu FG „Birač“

Pored kompanija “Batagon International” iz Švicarske i “AluChem” iz SAD-a u borbu oko preuzimanja Fabrike glinice (FG) “Birač” i njenih kćerki firmi vratila se i britanska firma „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića, koji tvrde da su već postigli dogovor sa fočanskim „Pavgordom“ o preuzimanju potraživanja

 

  • Ekonomija

  • 06. Jun. 2019  

  • 0

Skupština povjerilaca FG „Birač“ – u stečaju je usvojila izvještaj stečajnog upravnika Laze Đurđevića o toku stečajnog postupka, a Đurđević je povjerioce informisao o dvije ponude pristigle iz Velike Britanije i SAD-a. Ponude se odnose na otkup potraživanja povjerilaca i eventualno strateško partnerstvo sa zvorničkom „Aluminom“, kćerkom firmom FG „Birač“, piše Capital.

Predstavnik američke kompanije „AluChem“ Ronald Zapletal izjavio je da je plan nekoliko firmi iz SAD-a da postanu većinski vlasnici zvorničke „Alumine“.

„Naša ponuda sadrži neke nedostatke i mi ćemo to ispraviti. To su neki detalji koje svaka ponuda mora sadržavati. Znamo da priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 92,8 miliona KM. Nakon izmirenja tih potraživanja, mi bismo investirali oko 100 miliona američkih dolara kako bi unaprijedili poslovanje kompanije. Što se tiče statusa radnika, nije namjera da se oni otpuštaju, već da se boljom optimizacijom kompanije iskoristi znanje i rad svih“, rekao je Zapletal.

Predstavnik britanske firme „Metal Investments Limited“ Mladen Sekanić rekao je da se ponudom o otkupu državnog duga FG „Birač“ londonska firma obavezuje da plati sva državna potraživanja od oko 43 miliona KM.

-Postigli smo dogovor sa firmom „Pavgord“ oko preuzimanja tereta prema FG „Birač“, čime bi se završio sudski spor i omogućio dalji nesmetan proces. Izmirili bi i postojeće obaveze kćerki firmi „Alumine“, „Alusila“ i „Energane“. Sarađujemo više od 20 godina sa FG „Birač“. Strateški smo  partneri i kupci, odnosno snabdjevači  glinice i lužine, kada je u pitanju „Alumina“. Profit ostvaren u prvih pet godina mi bismo reinvestirali u razvoj `Alumine`- naglasio je Sekanić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...