BREGU PORUČILA U BERLINU: "Napredak koji su ostvarile zemlje Zapadnog Balkana zahtijeva konkretno i..."

"... brzo djelovanje EU"

  • Politika

  • 13. Jun. 2019  13. Jun. 2019

  • 0

"Nije više riječ samo o proširenju, već i o ujedinjavanju Evrope, jer je Evropska unija (EU) nepotpuna bez Zapadnog Balkana", rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na godišnjoj generalnoj skupštini Udruženja njemačke privrede za Istočnu Evropu sinoć u Berlinu.

"Ovaj je region geostrateška interesna zona Unije. S druge strane, kao neko ko dolazi iz regiona, željela bih vidjeti da Zapadni Balkan preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju, kako bi zajednički radio i unaprjeđivao naša društva u cjelini“, poručila je Bregu, saopćio je RCC.

Budućnost u Evropi, kako je Bregu vidi i nada joj se u narednih pet godina, "obuhvata više ljudi bistrog uma i jasnih vizija".

"Također se nadam da će među Evropljanima biti manje podjela u pogledu Zapadnog Balkana. Zato mi u Vijeću za regionalnu saradnju podržavamo preporuke Komisije da već sada otpočnu pregovori sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagrađujući predanost i trud uložen u evropeizaciju.

To bi bio snažan vjetar u leđa cijelom regionu, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove građane,“ rekla je Bregu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, zajedno sa Zoranom Zaevim, premijerom Republike Sjeverne Makedonije, Thomasom Kramerom, članom Upravnog odbora Deutsche Telekoma i Sabinom Stohr iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka poslovna zajednica u potpunosti se pridružila podršci Vijeća za regionalnu saradnju za neodložnim otvaranjem pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Uprkos brojnim preostalim izazovima, mnogo toga se promijenilo nabolje u regionu od početka rada prethodnika Vijeća za regionalnu saradnju - Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, osnovanog u  Sarajevu 31. jula 1999. godine.

Mnogi će vam reći da ako je nešto naučeno iz dvadeset godina rada Pakta stabilnosti onda je to da su perspektive članstva u EU i NATO bile ključni, glavni pokretači pomirenja, političkog razvoja u regionu i provođenja teških reformi na domaćem terenu. A što se tiče šest ekonomija Zapadnog Balkana, za njih to još uvijek važi. Bez jasne perspektive i nastavka procesa na temelju zasluga sve je na kocki,“ zaključila je Bregu.

Na marginama sastanka, generalna sekretarka Bregu sastala se sa premijerom Zaevom. Dvoje zvaničnika razgovarali su o regionalnoj saradnji, posebno u svjetlu predstojećeg samita Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa u julu u Poznanju, kao i o rezultatima u pogledu provedbe Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

Saglasili su se da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja i dalje ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i procesa proširenja, te da regionalnu saradnju treba pojačati. 

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...