ZVIZDIĆ OTPUHAO SRBIJANSKOG KLOVNA IVICU DAČIĆA: "Prošlo je vrijeme beogradskog tutorstva i nikada se više neće vratiti"!

Na današnjem Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata, među ostalima, govorio je i lider Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, koji je s govornice poručio da "BiH nikada neće biti muslimanska kako to žele Bošnjaci".

  • Politika

  • 15. Jun. 2019  15. Jun. 2019

''Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika'', rekao je Dačić na saboru SNSD-a. 

Na ovu izjavu, žustro je reagirao dopredsjednik SDA i premijer BiH, Denis Zvizdić, koji je Dačiću poručio da se nikada  u historiji Bošnjaka nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namjera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.  

“Umjesto očekivanih dobrosusjednih poruka unapređenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumijevanja i izgradnje povjerenja na principima istine, pravde i tolerancije, danas smo od Ivice Dačića, kao ministra vanjskih poslova Srbije, mogli čuti zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko", naveo je Zvizdić u svojoj reakciji.

- Riječ je o šovinističko- militarističkoj izjavi, koja predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci, koje paušalno, lažno i neargumentivano optužuje da žele “muslimansku BiH”, smatra premijer Zvizdić.

On dalje navodi da je ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne Bosne i Hercegovine, recidiv ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promotor i izvršilac bio Slobodan Milošević. 

"Agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka od strane njegovih sljedbenika predstavljaju nastavak te poražene politike", smatra Zvizdić. 

Premijer BiH dalje decidirano tvrdi da se nikada u historiji Bošnjaka nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namjera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. 

"BiH je uvijek bila, jeste i ostaće bosanskohercegovačka i multikulturna, i na čitavoj njenoj teritoriji uvijek je bilo i uvijek će biti mjesta za ezane i crkvena zvona, za džamije, crkve, katedrale i sinagoge. Zbog toga pozivam političke predstavnike naših susjeda da bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, ako ne mogu razumjeti, onda makar poštuju", naveo je Zvidić u pisanoj reakciji.

Zvizdić također navodi da Bošnjaci nikada nisu tražili muslimansku Bosnu. Naprotiv, Bošnjaci, kao i svi drugi građani BiH, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i svaki njen stanovnik žele cjelovitu, jedinstvenu, demokratsku i evropsku BiH, kao multikulturno društvo jednakih šansi. 

"Zato gospodine Dačiću, prestanite lažno optuživati Bošnjake. Prošlo je vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti. 
Bez obzira na subverzivne aktivnosti koje se provode protiv suvereniteta, integriteta i multinacionalnog bića BiH, i uprkos “skrivenim namjerama” koje se između redova mogu iščitati u ovoj bizarnoj izjavi, u BiH se neće dogoditi dvije stvari: bosanskohercegovački entitet RS, bez obzira na etničko čišćenje, počinjene zločine i genocid, nikada neće biti ekskluzivno srpski, i taj isti entitet nikada neće postati “zapadna Srbija”, kako to očito neki žele i javno izjavljuju", navodi se u Zvizdićevom saopćenju.

Na kraju saopćenja, Zvizdić navodi da zlurade i huškačke izjave, poput današnje Ivice Dačića, pozivaju na oprez i jedinstvo svih probosanskohercegovačkih snaga jer, kako je to jednom rekao Ivo Andrić: 

“Opasni mogu biti ljudi koji zbog svog neznanja i svoje ograničenosti neograničeno vjeruju u svoju pamet i pronicljivost, i u tačnost svakog svog suda i zaključka.”

(S.B./Agencije)

loading...

trenutak ...