PUKLA BRUKA, ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ OSCE-a: Ovako dugo niko nije ogolio pravosuđe BiH!

“U izvještaju se navodi da Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina. Izvještaj pokazuje da Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporim tempom, uprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju. Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu BiH će trebati deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima”, rekao je Berton.

  • Mini market

  • 17. Jun. 2019  

  • 3

O tome kako se i koliko radi na procesuiranju predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini izvještaj je sačinila Misija OSCE-a u BiH. Zaključeno je, uprkos resursima, Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo. Ako se nastavi tom brzinom, državnom Tužilaštvu trebaće skoro deset godina da ih okonča, istakao je šef Misije OSCE-a u BiH. Sve to dovodi u pitanje kvalitet istraga i optužnica.

Drastičan pad prosječne stope pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina u 2018. godini jedna je od glavnih značajki novog Izvještaja Misije OSCE-a u BiH. Stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 odsto. Od ukupno 44 optužene osobe u predmetima ratnih zločina za 17 osoba izrečena je osuđujuća presuda tokom 2018. čime je, naglašeno je u Izvještaju Misije “Tužilaštvo BiH doseglo do sada najnižu tačku u broju osuđujućih presuda u okončanim predmetima.”

“Ukoliko se nastavi sa ovakvim tempom rada Tužilaštvu BiH trebaće još najmanje 10 godina da okonča predmete ratnih zločina kojima trenutno raspolaže. Postojanje ovih problema je neobično imajući u vidu znatna sredstva koja je izdvojila Evropska unija kroz IPA fondove, kao i dodatna ulaganja iz drugih izvora usmjerena na poboljšanje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou”, kazao je Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH apeluje na odgovorne da ubrzaju procesuiranje predmeta uključujući i prenos na niže nivoe. U suprotnom bi moglo doći do obustave pomoći.

"Evropska unija planira nastaviti finansijsku podršku pravosuđu, govorimo o 1,4 miliona evra, ali uslov za to je blagovremen i efikasan prijenos predmeta manje složenosti sa državnog nivoa na entitetske i Brčko distrikt. Dakle, to je uslov za finansijska sredstva", objasnio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Predstavljanju OSCE-ovog izvještaja prisustvovao je predsjednik državnog Suda i glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nisam pročitala Izvještaj, rekla je novinarima Gordana Tadić:

"Misija OSCE-a je u prethodnom periodu tražila da mi prebacimo 150 manje složenih predmeta na kantonalna, okružna i tužiteljstvo Brčko distrikta. Međutim, ti predmeti se nisu mogli prebaciti jer nova Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina nije usvojena i nisu usvojeni novi kriteriji."

Na ono što je tražila Misija, Tadić je imala odgovor, ali nije i na pitanje jednog od novinara. Avdo Avdić, novinar online magazina "Žurnal", pitao je za pojašnjenje određenog slučaja iz OSCE-ovog izvještaja. Inače, evidentirana je praksa podizanja optužnica za koje je Sud BiH kasnije donosio rješenja o spajanju - zbog vremenske povezanosti događaja i navoda. Tako je jedan tužilac Tužilaštva BiH podnio tri odvojene optužnice sa navodima zasnovanim na povezanim činjenicama i događajima u Konjicu.

"Nadalje, iako se općenito smatra da je Štab teritorijalne odbrane imao samo jednog komandanta u to vrijeme, i Esad Ramić (predmet Ramić i drugi) i Omer Borić (predmet Borić) optuženi su kao komandanti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane u isto vrijeme i njihove pojedinačne optužnice sadrže šest identičnih tačaka koje ih imenuju kao komandante", stoji u Izvještaju OSCE-a.

“Ja Avdo, ne odgovaram na vaša pitanja. Jedan je bio optužen zajedno sa još 15 lica jer su bili dostupni. Drugi komandant jedince nalazio se u Austriji i nakon što je čuo da se radi ovaj predmet - sam se javio nakon podizanja optužnice i podignuta je optužnica u tom predmetu", odgovorila je Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH.

Nezadovoljavajući je kvalitet i sadržaj optužnica, istaknuto je još u Izvještaju. U 2018. godini Sud BiH vratio je na doradu devet od 27 podignutih optužnica, a u 2017. godini 17 od 38 optužnica.

Misija OSCE-a je u svom izvještaju ponudila niz preporuka za VSTV, Sud i Tužilaštvo BiH, kako bi oni najodgovorniji za najteže zločine bili izvedeni pred sudove u BiH dok još ima vremena, navodi se u izvještaju.

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...