"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Ustavni sud odbio apelaciju Borjane Krišto, ali to nije najgora vijest za HDZ...

Prema pouzdanim informacijama "Slobodne Bosne", Ustavni sud je osporio apelaciju Borjane Krišto, no odluka, iako napisana, već neko vrijeme stoji u ladici predsjednika Suda, Zlatka Kneževića, koji je pod pritiskom HDZ-ovog lobija odbija staviti na glasanje, ostavljajući prostor Borjani Krišto da povuče apelaciju i spasi šta se da spasiti.

  • Društvo

  • 19. Jun. 2019  20. Jun. 2019

  • 9

„Hrvati su tjerali zeca a iz šume je iskočio medvjed“, napisao je svojevremeno Jozo Pavković, glavni urednik mostarske redakcije Večenjeg lista, na početku teksta u kojem je problematizirao apelaciju Bože Ljubića i presudu Ustavnog suda o izboru poslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Pavković je prvi hrvatski analitičar koji je shvatio da je Ljubić sam upao u rupu koju je kopao za druge.

Presuda po njegovoj apelaciji i formalno je otvorila prostor probosanskim strankama da napokon na dnevni red stave temeljni problem sadašnjeg ustroja BiH koji se ogleda u asimetričnim rješenjima u zaštiti nacionalnih prava tri konstitutivna naroda.

Presudom Ustavnog suda de facto je ukinut Dom naroda u Federaciji BiH u obliku kakav je postojao do sada, i sada je potrebno izgraditi novi mehanizam zaštite nacionalnih prava. Probosanske stranke to vide kao povijesnu priliku da se napokon uspostavi simetrija u dva entiteta, i da sva tri naroda u oba entiteta na raspolaganju imaju jednake mehanizme zaštite nacionalnih prava.

To je eksplicitno rekao i lider vodeće bošnjačke partije, Bakir Izetbegović.

"Problem asimetrije Vijeća naroda u RS i Doma naroda FBiH je daleko bitniji za ovu zemlju. Ona ljude stavlja u diskriminacijsku poziciju. Na rješenju tog problema mi insistiramo već 15 godina i dobro je što imamo zajednički stav o puno bitnijem pitanju od Ljubićeve apelacije. Ako ne uspijemo sada riješiti to, onda idemo preko Ustavnog suda. Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi zapravo sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu", rekao je Izetbegović koji očito Ljubićevu apelaciju ne vidi kao ozbiljan problem nego kao veliku šansu da se napokon izgradi novi simetrični sistem zaštite kolektivnih nacionalnih prava u dva entiteta.

Konstatacija da su Hrvati tjerali zeca a da je iz šume iskočio medvjed, još više važi u slučaju apelacije Borjane Krišto, koja je tražila da Ustavni sud jednostavno izbriše neke odredbe Federalnog ustava koje smatra diskriminirajućim.

Krišto je naime smatrala da su diskriminirajuće odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da primjerice Bosansko-podrinjski kanton, u kojem po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavski kanton, u kojem je 36.000 Hrvata, biraju identično - po jednog izaslanika. Krišto smatra da je član 8 Ustava FBiH, u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom evropske konvencije i s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

- Ako bi se nastavilo s praksom da se iz pojedinih županija bira po jedan izaslanik, čak i unatoč tome što toga naroda tamo gotovo nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a vrijednost glasa birača ne bi vrijedila jednako, što je nedopustivo, rekla je Krišto u obrazloženju apelacije.

No, Ustavni sud je sto na stanovište njen zahtjev nije osnovan. Ustav BiH je, naime, na brojnim mjestima predvidio tzv. pozitivnu diskriminaciju, to jest da tri naroda imaju jednaka prava bez obizira što je njihov broj u ukupnoj populaciji nejednak. Primjerice, Hrvati su pozitivno diskriminirani kod formiranja Vijeća ministara BiH jer u tom ot+rganu vlasti sudjeluju s 33 posto, jednako kao i Bošnjaci, mada je ukupni broj Bošnjaka višestuko veći od ukupnog broja Hrvata. Ako su Hrvati pozitivno diskriminirani na skoro 50 pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama, onda mogu biti pozitivno diskriminirani i kod izbora Doma naroda Federacije BiH.   

Stoga je Ustavni sud, piše u prijedlogu odluke, osporio apelaciju Borjane Krišto, no odluka  još nije zvanična jer predsjednik Suda, Zlatka Kneževića, pod pritiskom HDZ-ovog lobija odbija je staviti na glasanje ostavljajući prostor Borjani Krišto da povuče apelaciju i spasi šta se da spasiti. Odluka je za HDZ tim nepovoljnija jer ne osporava samo zahtjev Borjane Krišto nego u veliikoj mjeri relativizira i raniju odluku koju je Ustavni sud donio po apelaciji Bože Ljubića. 

Nepovoljna odluka Ustavnog suda predstavlja snažan udarac ambiciji HDZ-a da promjenom karaktera Doma naroda formalno-pravno restaurira paradržavnu tvorevini „Herceg-Bosnu“.

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...