DETALJI PRESUDE O SREBRENICI: Krivica Holandije "10 posto", porodice žrtava mogu tražiti naknadu


Vrhovni sud je u presudi naglasio kako je holandski bataljon 11. jula djelovao pod Ujedinjenim nacijama i da ponašanje bataljona tako može spadati samo u okvire odgovornosti UN-a. Uloga države i njena odgovornost počinju 12. jula, navodi sud, što predstavlja osnovu djelimične krivične odgovornosti.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2019  

  • 0

Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju presudu kojom je odgovornost holandskog bataljona pri UN-a u julu 1995. godine u Srebrenici ograničena na smrti 350 osoba. Porodice žrtava će na osnovu presude moći tražiti naknadu. Riječ je o osobama koje su nakon pada Srebrenice 11. jula zatražile spas u krugu baze UN-a. Holandski bataljon je, umjesto da im pruži zaštitu što je i bio mandat UN-a u do tada zaštićenoj zoni, građane Srebrenice istjerao iz baze nakon čega je počelo razdvajanje muškaraca od žena i djece.

Muškarci su likvidirani u sklopu masovnog ubijanja s ciljem eliminisanja bošnjačkog naroda iz tog područja BiH. Jednom riječju - genocid.

Ono što je također istaknuto jeste vjerovatnoća u okviru koje bi likvidirani muškarci mogli preživjeti da ih je holandski bataljon kojim slučajem zaštitio nakon pada Srebrenice. Ta vjerovatnoća sada iznosi, prema mišljenju suda, tek 10 posto. 

Podsjećamo, 2014. i 2017. godine, prilikom prve presude i apelacije, mišljenje suda je glasilo kako odgovornost iznosi 30 posto, jednako koliko i procijenjena vjerovatnoća da bi zarobljeni muškarci preživjeli namjeru Vojske Republike Srpske, da je holandski bataljon zaštitio nemoćne muškarce u bazi.


Vrhovni sud je u presudi naglasio kako je holandski bataljon 11. jula djelovao pod Ujedinjenim nacijama i da ponašanje bataljona tako može spadati samo u okvire odgovornosti UN-a. Uloga države i njena odgovornost počinju 12. jula, navodi sud, što predstavlja osnovu djelimične krivične odgovornosti.

Također, sud je zaključio kako holandska država nje odgovorna za pad Srebrenice upravo zbog razlike u odgovornosti UN-a i države Holandije. 

Ipak, sud je zaključio da je Holandija odgovorna jer muškarcima u bazi nije dat izbor o tome da li žele ostati ili napustiti bazu. 

Vrhovni sud je prihvatio i zaključio kako je holandski bataljon do večeri 12. jula, na dan evakuacije, znao da su muškarci izloženi opasnosti i riziku od zlostavljanja i likvidacije. Također, Sud je zaključio da je čelništvo bataljona to znalo tokom nastavka evakuacije žena, djece i holandskih vojnika iz Srebrenice 13. jula.

Pored toga, navodi sud, holandski bataljon je pomogao evakuaciju civila čime je vojnicima VRS olakšao odvajanje muškaraca.

Ukratko, Vrhovni sud Holandije je pravosnažno odlučio da je holandski bataljon u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nezakonito postupio prema muškarcima Bošnjacima koji su u njihovoj bazi zatražili zaštitu od vojnika VRS.

Na osnovu toga, navodi sud na kraju obrazloženja, preživjeli rođaci ubijenih mogu nadoknaditi štetu od države.
loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...