Republici Srpskoj prijeti "kosovski scenarij"!

Direktor Balkanološkog instituta SANU Dušan T. Bataković upozorio je da bi briselski scenario za Kosovo i Metohiju mogao lako da se prepiše na Republiku Srpsku.

  • Politika

  • 10. Jan. 2014  10. Jan. 2014

“Logika međunarodnih tela je, znam iz iskustva, da ‘uspešne modele’ rešavanja sporova odmah primenjuju na novoj lokaciji. Republiku Srpsku će pokušati silom da ‘presele’ u Sarajevo, kao što su kosovske Srbe poslali u Prištinu”, rekao je Bataković.

On je izrazio bojazan da će Republika Srpska, sad kad su kosovski Srbi silom utjerani u albanski sistem, morati da se bori da i sama ne bude silom utjerana u centralizovanu BiH i svedena na još jednu “zajednicu srpskih opština”.

Bataković je za beogradski “Nedeljnik” naglasio da nije posao Vlade Srbije da ojačava nezavisnost Kosova i ruši suverenitet Srbije na sjeveru pokrajine, da širi granicu Kosova na vrh Kopaonika i da postavlja pravne osnove za buduću “veliku Albaniju”.

On je ocijenio da “nikakve patetične predstave ne mogu da sakriju otužnu pozadinu ovog kolosalnog poraza Kosovo i Metohija”. Prema njegovim riječima, zajednica srpskih opština imala je smisla samo za opštine južno od Ibra, dok je sjever pokrajine morao da ostane u nekoj opipljivoj državnopravnoj vezi sa Srbijom.

Govoreći o odnosu Srbije i Rusije, Bataković je rekao da Srbija, zbog posebnih istorijskih veza nije i ne može biti neprijatelj Rusije, niti prostor sa kojeg će se Rusija opkoljavati i suzbijati.

“S druge strane, Srbija je uvek plaćala visoku cenu kao ‘mala Rusija’ na Balkanu, koja će, kako se na Zapadu procenjuje, u svakoj kriznoj situaciji stati uz Rusiju i potencijalno propustiti rusku flotu na Jadran. Crna Gora je i razdvojena od Srbije da ne dođe do takvog scenarija. Na privrednom planu, odnosi s Rusijom su za Srbiju od nesumnjivo primarne važnosti. Ali i ovde treba proceniti hoće li iz pretežno gasnih aranžmana kao temelja razvoja, Rusija uspeti da se pokrene i suštinski modernizuje”, ocijenio je Bataković.

Što se tiče odnosa Srbije i EU, on je rekao da je Srbija integralni dio evropskog prostora o čemu svjedoči hiljadugodišnje nasljeđe srpske kulture, koje ni prekidi izazvani dugom osmanskom dominacijom, nisu uspjeli da izbrišu.

“Zbog toga se i kasnilo i kaskalo za razvijenim evropskim društvima, ali smo već 1903-1914, uspeli da uhvatimo korak. Napredovalo se samo onda kad smo imali jasnu orijentaciju – sloboda, demokratija, prosvećenost, dakle vrednosti liberalne Evrope. Biti protiv Evrope značilo bi biti protiv samih sebe”, dodao je Bataković.

Prema njegovim riječima, EU je drugačiji tip organizacije od onoga što se smatra idealnim i zasnovana je prevashodno na ekonomiji, a manje na kulturi, s više normiranja i birokratije nego kreativnosti, uz uslove pristupanja koji nisu podložni promjenama.

“Ako se dobro proceni u kom smeru će se sada već poljuljana EU razvijati, onda treba racionalno, bez ideološkog fanatizma, iznaći pravu meru naše integracije – potpunu, delimičnu ili samo status privilegovanog partnerstva”, naglasio je Bataković.

On je rekao da je Titova Jugoslavija je u Hladnom ratu bila tampon-zona između sukobljenih blokova Istoka i Zapada, i odupiranje Staljinu iz 1948. bilo je na Zapadu dobro naplaćeno.

“Takva pozicija, međutim, danas više nije moguća. Promenjeni su odnosi. Srbija je veoma slaba, isceđena i demoralisana država, s potencijalnim žarištima nestabilnosti unutar sopstvene teritorije. Dodatno nas slabe oštre unutrašnje podele – nema konsenzusa u kojem pravcu treba da se ide.

Svuda oko nas su, pritom, članice NATO, i Crna Gora će biti jedna velika NATO baza /jer će se zatvarati baze u Italiji i Turskoj/, što ne ostavlja prostor za potencijalno balansiranje između rivalskih grupa sila”, ocijenio je Bataković.

loading...

trenutak ...