OVO JE BOLJE OD PIZZE: Danas pravimo PANZEROTTE, specijalitet za kojim su Talijani poludjeli…

Panzerotti su pravi specijalitet, a njihov mekani ovoj, čini ih idealnim izborom za one koji vole pizzu s nešto više tijesta

  • Gastro

  • 31. Jul. 2019  

  • 0

SASTOJCI

Tijesto

400 g brašna za dizana tijesta

1 žličica suhog kvasca

1 žličica soli

 1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Nadjev

200 ml umaka za pizzu

80 g parmezana

200 g sira mozzarella

10 listova svježeg bosiljka

Premaz

1 jaje

40 ml mlijeka

20 g krušnih mrvica

2 žličice šećera

PRIPREMA

Tijesto za pizzu napravimo tako što u zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, sol, šećer i na suho izmiješamo sastojke.

Zatim dodamo maslinovo ulje, ulijemo 160 ml mlake vode i sve zajedno izradimo ručnim mikserom 15-ak minuta na srednjoj brzini.

Od dobijenog tijesta oblikujemo kuglu, malo je nauljimo maslinovim uljem, te je stavimo u čistu zdjelu i u hladnjak da se diže najmanje 24 sata.

Dignuto tijesto izvadimo na radnu površinu, iz njega pokretima dlanova, od sredine prema van, istisnemo mjehuriće zraka, preklopimo ga i još malo umijesimo.

Zatim od tijesta oblikujemo štrucu promjera po prilici osam centimetra, te je narežemo na kriške debljine 5 centimetra.

Kriške razvaljamo u krugove, po prilici 5 milimetra debljine i 20-ak centimetra širine.

Na jednu polovicu tijesta žlicom nanesemo umak za pizzu, preko njega stavimo na kockice narezan sir mozzarellu, naribani parmezan i na trakice narezan svježi bosiljak (ukoliko nemamo svježi bosiljak možemo upotrijebiti i sušeni mrvljeni bosiljak).

Rubove tijesta premažemo običnom vodom, slobodnu polovicu tijesta presavijemo preko nadjevene polovice i prstima spojimo, te utisnemo namočene rubove.

Ovako pripremljene panzerotte stavljamo na lim, na papir za pečenje, premažemo ih mješavinom umućenog jaja i mlijeka, te posipamo krušnim mrvicama.

Sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, oko 12-15 minuta.

Prijatno!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...