POTPUNI SLOM SAO KRAJINE: „Bili smo u šoku. Šahovnica je značila da je Knin pao, ali šta je bilo s Krajinom, tek u Banja Luci smo…“

Mladen Šorgić Tigar metalostrugar iz Benkovca, kasnije vojnik i izbjeglica, danas stanovnik Srpskog Miletića u Bačkoj, jedan je od zadnjih srpskih vojnika koji je napustio Krajinu tokom akcije Oluja 1995. godine

  • Jeste li znali

  • 06. Avg. 2019  06. Avg. 2019

  • 0

On i njegovi suborci više od 12 dana nisu uopće znali da se Oluja dogodila.

Proveli su pod oružjem u Hrvatskoj 12 dana i još devet u Bosni, dok nisu stigli u Banja Luku i saznali što se dogodilo.

"Bila je neka čudna tišina nad Krajinom, popeli smo se na vrh Klekovaču da vidimo šta se događa, kad na kninskoj tvrđavi vijori se šahovnica. Bili smo u šoku. Šahovnica je značila da je Knin pao, ali šta je bilo s Krajinom, nismo znali. Moja borbena grupa od pet vojnika imala je specijalne zadatke na čuvanju osmatračnica po Dinari i bili smo odvojeni od svih. Kretali smo se po šumama i gorama, teren smo odlično poznavali. Hranili smo se na terenu, a samo kad smo po kuririma dobivali pozive za nove zadatke išli smo u jedinicu. Baš u zadnje vrijeme nas niko ništa nije obavještavao", ispričao je Šorgić svojevremeno za beogradske medije.

Kaže da su, čim su ugledali šahovnicu nad Kninom, odmah krenuli za Bosnu.

"Išli smo planinama, zaobilazeći sela i gradove, prošli smo kraj Livna, Grahova, Petrovca... To je trajalo danima jer smo hodali samo noću, a danju smo se skrivali po šumama. U Banja Luku smo stigli 26. augusta i tu smo prvi put čuli priču o porazu vojske i egzodusu naroda", prisjetio se Šorgić.

U Srbiji se oženio i sa suprugom otišao živjeti u Bačku.

"Živimo u velikoj neimaštini i ne znam više kako preživljavamo, valjda po inerciji. Zdravlje mi je loše, imamo dvoje djece, sve smo izgubili, a ništa nismo dobili. Čak i kuća u kojoj živimo pripada UNHCR-u i ako je ne isplatimo, morat ćemo se seliti", ispričao je Šorgić.

Mladen Šorgić je bio Martićev specijalac, iz Morpolače, pripadnik tzv. peručke skupine. Protiv njega se vodio kazneni postupak zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, a za njega je svjedok Milan Stojsavljević rekao da je "bio dobar ratnik", gdje je god "vojska harala". Prema prikupljenim podacima Šorgić se posebno iskaljivao na vjerskim objektima, pa je zajedno sa Petrom Krunićem uvježbavao vještinu rušenja crkava. 

Njih dvojica su bili u istoj postrojbi, pa su tako u Vrlici minirali i dizali u zrak vodovod vježbajući na taj način rušenje vjerskih objekata. Optuženi Marko Rnić rekao je da su nakon miniranja brane Peruča ostali bez položaja što je revoltiralo Mladena Šorgića koji je onda otišao do Kijeva i tamo minirao crkvu Sv. Mihovila. 

Isto tako sa Petrom Krunićem srušio je crkvu u Ježeviću pošto su je prethodno rušili Mile Četnik, Stevo Četnik i Dragan Barišić. Optuženi Željko Dragić rekao je da je čuo priče da su hrvatske kuće pljačkali i palili Zoran Knez i Mile Četnik kojeg su zvali "Prčko" a da je "tigar" iz Morpolače kod Zadra minirao crkvu u Kijevu i crkvu u Ježeviću.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...