DOBRA VIJEST: Predstavnici RS i Federacije svađaju se ko će nositi zastavu BiH na Olimpijadi u Sočiju!

Do nesuglasica na sjednici došlo je kada su pojedini članovi IK iz bh. entiteta Republika Srpska insistirali da skijašica Žana Novaković sa Pala nosi zastavu BiH na svečanom defileu otvaranja Olimpijade. Tvrdili su da ima najbolji rezultat i da je zaslužila da nosi državnu zastavu BiH

  • Politika

  • 29. Jan. 2014  29. Jan. 2014

Izvršni komitet Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine na jučerašnjem zasjedanju nije donio odluku o tome ko će nositi zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara 7. februara ove godine u ruskom Sočiju, ekskluzivno saznaje Anadolu Agency (AA).

Do nesuglasica na sjednici došlo je kada su pojedini članovi IK iz bh. entiteta Republika Srpska insistirali da skijašica Žana Novaković sa Pala nosi zastavu BiH na svečanom defileu otvaranja Olimpijade. Tvrdili su da ima najbolji rezultat i da je zaslužila da nosi državnu zastavu BiH.

Suprotstavili su im se čelnici OK BiH iz bh. entiteta Federacija BiH, istakavši kako skijaš Igor Lajkert iz Zenice ima bolji rezultat od Novakovićeve, te da njemu treba ukazati čast nositelja zastave u Sočiju. Kako se nisu uspjeli usuglasiti na sjednici IK, funkcioneri krovne kuće bh. sporta zakazali su za sutra vanredni sastanak na kojem će biti donesena odluka o nositelju zastave BiH u Sočiju.

„Odluku o nositelju zastave BiH na otvaranju Igara donijet ćemo na sutrašnjem sastanku koji je zakazan za 10 sati, a kojem će prisustvovati treneri svih pet sportista BiH u Sočiju. Želimo da struka ponudi mišljenje o tome ko je rezultatski najuspješniji i da na osnovu toga donesemo ispravnu odluku“, rekao je za Anadolu Agency Said Fazlagić, vođa bh. delegacije na IO u Sočiju.

Lajkert je za OI u Sočiju izborio normu u tri discipline, a Novakovićeva u dvije. On će nastupiti u svih pet disciplina alpskog skijanja, a sportiskinja koja je prošle godine od Vlade Srbije dobila državljanstvo i ove zemlje, BiH će predstavljati samo u tehničkim.

Na FIS rang listi Lajkert je na 459. mjestu u spustu, slalomu 307. i superkombinaciji 338. Novakovićeva je u dvije discipline ispod 500 pozicije u poretku najboljih svjetskih skijašica. U slalomu je 436. i veleslalomu 288. Vrijedi istači i kako je kod muškaraca veća konkurencija zbog mnogo većeg broja takmičara.

U ovoj sezoni Lajkert ima tri pobjede u međunarodnim FIS takmičenjima, a Novakovićeva jednu, piše Anadolu Agency

- Novakovićeva u Vankuveru nosila zastavu -

Žana Novaković već jednom nosila je zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju najveće sportske smotre u zimskim sportovima. Desilo se to na Otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru (Kanada) 2010. godine.

loading...

trenutak ...