NAJTEŽI NAPAD ČOVIČEVOG HNS-a DO SADA: "Komšića sankcionirati za pokušaj rušenja ustavnog poretka"!

Hrvatski narodni sabor upozorio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavama da odbacuje načelo konstitutivnosti naroda u BiH direktno napao samu osnovu ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te pozvao da njegovo takvo ponašanje bude sankcionirano.

  • Vijesti

  • 16. Avg. 2019  16. Avg. 2019

  • 10

U saopćenju iz HNS-a ističe se da je Komšić, "koji je posredstvom izbornog inženjeringa i većinske bošnjačke izborne volje uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH", u više navrata "eksplicitno izjavio da ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda, te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi". 

Iz HNS-a podsjećaju Komšića da je konstitutivnost i ravnopravnost naroda, i po slovu Ustava BiH i po tumačenju Ustavnog suda BiH, ne samo neporeciva ustavna kategorija, nego i osnovno načelo Ustava BiH, a time i Dejtonskog sporazuma.

- Stoga, bez imalo pravne i političke sumnje, Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao direktan udar na ustavno-pravni poredak, negiranje Ustava BiH i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma - navode iz HNS-a.

U saopćenju se ističe, da će HNS preduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti da bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionirani i onemogućeno.

Iz HNS-a pozivaju i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnoj zajednici da osude i sankcioniraju navedeni pokušaj negiranja i rušenja ustavno-pravnog poretka BiH.

- Svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim pogrešnim tumačenjem Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidiranja na izborima sa ukidanjem osnovnog načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda - navode iz HNS-a.

U saopćenju se pojašnjava da taj dokument sadrži na nekoliko mjesta kritike mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka, ali da nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti.

Iz HNS-a dodaju da su jučerašnje izjave Komšića samo još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH "dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende".

"Јedan od glavnih ciljeva te agende je potpuno ustavno, pravno i političko dekonstituisanje Hrvata, prvo na nivou Federacije BiH, a onda i na nivou BiH".

HNS najoštrije osuđuje i odbacuje te Komšićeve izjave i poručuje svima koji podržavaju, zagovaraju i sprovode unitarističko-šovinističku agendu da će HNS BiH upotrijebiti sva legitimna pravna i politička sredstva da bi zaštitio ustavno-pravni poredak i hrvatsku konstitutivnost u BiH.

Komšić je jučer uputio saopćenje u kojem najavljuje da će se na svakom idućem sastanku sa zvaničnicima EU i predstavnicima Unije u BiH zauzimati za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH i uvođenje ravnopravnosti i jednake vrijednosti glasa svih građana.

U saopćenju je naveo i da se i HDZ BiH ne može više buniti u vezi s tim, jer je prihvatio Mišljenje Evropske komisije o neophodnosti reformi u BiH s ciljem njenog približavanja evropskim integracijama.

loading...

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...