SUD BiH DONIO PRESUDE ZA RATNE ZLOČINE: Momir i Petar Tasić osuđeni na višegodišnju robiju, Petar bolje prošao…

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je presudu kojom se žalba odbrane optuženog Momira Tasića odbija kao neosnovana, dok se žalba branioca optuženog Petra Tasića djelomično uvažava

  • Hronika

  • 23. Avg. 2019  

  • 0

Stoga je presuda od 6. septembra 2018. godine preinačena u odnosu na optuženog Petra Tasića u pogledu odluke o kazni, te je optuženi Tasić za krivično djelo zločini protiv čovječnosti osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, dok se u ostalom dijelu prvostepena presuda potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda BiH Momir Tasić i Petar Tasić oglašeni su krivim što su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Sud je optuženog Momira Tasića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, a optuženog Petra Tasića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, djelomično je usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene strane.

Istom presudom, Mirko Tasić oslobođen je od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Protiv ovih presuda žalbe su blagovremeno izjavili branioci optuženih Momira Tasića i Petra Tasića.

Branilac optuženog Momira Tasića žalbu je izjavio zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o imovinskopravnom zahtjevu, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH usvoji žalbu u cijelosti, ukine prvostepenu presudu, zakaže pretres i ponovo sasluša neke svjedoke.

Također, branilac optuženog Petra Tasića, žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji i imovinskopravnom zahtjevu.

On je predložio da Apelaciono vijeće Suda BiH uvaži žalbu, te pobijanu presudu preinači u njenom osuđujućem dijelu na način što će optuženog Petra Tasića osloboditi od optužbe ili pak da ukine žalbom pobijanu presudu u osuđujućem dijelu i odredi održavanje pretresa koji će se provesti pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je dostavilo odgovore na žalbe branilaca optuženih, s prijedlogom da budu odbijene kao neosnovane, te da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cijelosti potvrdi prvostepenu presudu u odnosu na optužene Momira Tasića i Petra Tasića.

Na sjednici vijeća Apelacionog odjeljenja, održanoj 31. januara branioci optuženih su ostali kod pismeno iznijetih žalbenih prigovora i razloga žalbi, a optuženi su se pridružili navodima svojih branilaca. Tužilac je također ostao kod prijedloga iz odgovora na žalbu, saopćeno je iz Suda BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...