GORIO MOSTAR: Zapaljene zgrade SDA i HDZ, planula i Skupština! (PHOTO)

Demonstranti pale sve redom, gore zgrada Vlade HNK-a, Vijećnica, Đački dom, Gradska uprava

  • Društvo

  • 07. Feb. 2014  08. Feb. 2014

Zgrada Vijećnice je u plamenu i očekuje se dolazak policije i vatrogasaca.

Zapaljen je Đački dom u Mostaru, ali i Ured Federalne novinske agencije u Mostaru, potvrdio je glavni urednik FENA-e Zdravko Nikić.

Nakon što su upali u zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vijećnicu i đački dom, demonstranti su krenuli prema zgradi Gradske uprave u Cernici, u koju su također ušli, te je devastiraju.

Pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona rasporedili su se oko zapaljene zgrade Vlade HNK u Mostaru.

U Mostaru zasad nije bilo sukoba policije sa demonstrantima.

Zapalivši zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru, demonstranti su srušili i jarbol sa zastavom kantona, dok su grupe od po desetak osoba ulazile u zgradu, te bacale van informatičku opremu i dokumente.

Istovremeno, pred zgradom Vlade HNK masa od oko 4.000 ljudi skandirala je "Mostar se probudio".

Oko tri hiljade nezadovoljnih građana okupilo se na Španskom trgu u Mostaru danas popodne kako bi izrazili nezadovoljstvo radom svih nivoa vlasti, posebno onih u Mostaru.

Demonstranti su uzvikivali parole upućene gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, "Ljubo, odlazi" i "Ljubo, lopove".

Protestirali su najprije ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, a potom krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom dijelu grada.

Zapaljena i Skupština

Poslije zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Gradske vijećnice i Gradske uprave Mostar, u Mostaru je večeras zapaljena i zgrada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i sjedište Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i lokalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA), javlja Anadolu Agency (AA).Iz zgrade Skupštine HNK izlazi plamen, javlja reporter AA. U Mostaru je trenutno najteža situacija u Federaciji BiH.

Dopisnik AA javlja da je policija započela akciju hapšenja u centru Mostara da bi se situacija stabilizirala.

Iako su prethodno neki mediji javili, odbačene su informacije da je zapaljeno sjedište Federalne novinske agencije (FENA).

Novinar AA saznaje da su izgorjele i dvije privatne kuće u blizini sjedišta SDA u Mostaru, što su potvrdili svjedoci, ali ne i policija.

Nakon što je spaljivanja Gradska vijećnica demonstranti su navodno predložili da se krene i u daljnju paljevinu i devastaciju i drugih zgrada u kojima su smještene institucije vlasti, što se i desilo.

„Policija svojim djelovanjem nastoji izbjeći još veće tragične posljedice“, pojasnio je Srećko Bošnjak, šef kriminalističke policije i glasnogovornik MUP-a HNK.

Zbirne rezultate pričinjene štete policija će objaviti tek nakon detaljnog uviđaja. Bošnjak nije mogao iznijeti ni više podataka koliko policijskih jedinica prati nekontolirane grupe demonstranata.

Diljem Bosne i Hercegovine danas traju protesti građana i radnika. Protesti su prerasli u nasilje, a zapaljeni su i brojni objekti diljem zemlje, uključujući i objekte kantonalnih vlada u Tuzli, Mostaru, Zenici i Sarajevu, kao i zgrada Predsjedništva BiH.

(Anadolija)

loading...

trenutak ...