IMENA KOJA NAS OBAVEZUJU DA NE SMIJEMO ZABORAVITI: Prije 24 godine u masakru na Markalama poginula 43 civila

Masakr kod Gradske tržnice bio je posljednji veliki zločin u opkoljenom Sarajevu

  • Jeste li znali

  • 28. Avg. 2019  28. Avg. 2019

  • 0

Danas se navršavaju 24. godine od drugog masakra na Markalama kada je sa srpskih položaja ispaljena granata koja je ubila 43, a teško ranila 84 civila. Prvi masakr na Markalama dogodio se 5. februara 1994. godine kada je od granate ispaljene s Mrkovića poginulo 68 Sarajlija dok je 144 teže i lakše ranjeno. Zbog obilježavanja godišnjice i prigodnog program bit će obustavljen i saobraćaj. U 11 sati svijeće će položiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te delegacije sa drugih nivoa vlasti, članovi porodica, preživjeli građani.

Minobacačka granata bila je proizvedena u tvornici „Krušik“ u Valjevu 1993. godine. Istu oznaku imale su još četiri granate koje su tog dana eksplodirale u blizini Markala. 

Masakr kod Gradske tržnice bio je posljednji veliki zločin u opkoljenom Sarajevu. Uslijedila je operacija NATO-a „Deliberate force“ (Namjerna sila) i vojno-političko rukovodstvo Srba tada je bilo prisiljeno na deblokadu Sarajeva i povlačenje artiljerije s položaja oko glavnog grada BiH.

Zračni udari prošireni su i van zone sarajevskog ratišta tako da je NATO uništio znatne vojne potencijale RS-a. U sjeverozapadnoj Bosni uslijedile su i vojne operacije Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane što je, u kombinaciji sa međunarodnim pritiskom, dovelo do Daytonskog sporazuma.

Tog dana prije 24 godine život su izgubili:

Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

(NAP)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...