DIREKTOR IZ RS-a KOJI JE PRVI PROGOVORIO O MONOPOLU DODIKOVE FIRME: Tender „Šuma RS-a" PRENADUVAN I NAŠTIMAN za „Prointer“

– Vlasnik i direktor kompanije „Planet soft“ Vedran Jarić tvrdi da je cijena od 17 miliona maraka za Integralni informacioni sistem „Šuma Republike Srpske“ prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni za firmu „Prointer“, zbog čega se žalio i nabavka je odgođena do rješavanja žalbe, kako je danas objavio portal CAPITAL

  • Ekonomija

  • 29. Avg. 2019  29. Avg. 2019

  • 2

Jarić kaže da su u tenderu „Šuma“ za izradu Integralnog informacionog sistema stavljeni apsurdni uslovi koje je njegova kompanija pobrojala u žalbi, te da je ubijeđen da će Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatiti njihove argumente.

On je naglasio da su određeni uslovi navedeni tako da isključivo pogoduju kompaniji „Prointer“ (stvarni vlasnik kompanije Igor Dodik prim. S.B.)  iz Banjaluke i da se jednostavno niko drugi ne može takmičiti.

„To je klasično naštiman tender za firmu „Prointer“, naše je da se žalimo i vidimo šta će reći Kancelarija za razmatranje žalbi“, istakao je Jarić.

Dodao je da je „Planet soft“ partner SAP-a, koji „Šume“ planiraju da uvedu, a da „Prointer“ to nije i da će vjerovatno kupovati licence od druge firme koja je partner SAP-a.

„Vrijednost nabavke je 17 miliona maraka i to je više nego prenaduvano. Mogu garantovati da će „Planet soft“ taj posao odraditi za pet miliona maraka“, izričit je Jarić.

Dodao je da je „Planet soft“ napravio konzorcijum sa „Atosom“, najvećom softverskom firmom u Evropi, kako bi zajednički nastupili na ovom tenderu „Šuma“, ali da su uslovi takvi da ih ni zajedno nisu mogli ispuniti.

„Ta francusko – njemačka korporacija je najveći partner SAP-a, globalni je lider u području digitalne transformacije, zapošljava 110.000 radnika i radi u 73 zemlje, sa godišnjim prihodom od 11 milijardi evra i ona ne ispunjava uslove „Šuma“. To je katastrofa, a pored toga što je cijena tri puta viša od realne cijene. Isti ovaj posao u Srbiji je urađen za 2,8 miliona evra, iako su „Šume Srbije“ nekoliko puta veće preduzeće od „Šuma Srpske““, rekao je Jarić.

Poručuje da, ako ima odgovornosti u Upravi „Šuma RS“, da će sami poništiti tender, jer su oni ti koji će jednog dana za sve odgovarati.

Najviše primjedbi „Planet soft“ imao na tražene sertifikate
U žalbi „Planet softa“ navedeno je da je pogrešno protumačen i primjenjen Zakon o javnim nabavkama.

Navode da „Šume“, zahtijevajući određene sertifikate, grubo krše Zakon o javnim nabavkama, jer ukazuju na jednog ponuđača GIS platforme, a to je privredno društvo “Esri”, te da na taj način onemogućavaju druge potencijalne kandidate da učestvuju u ovom predmetu javne nabavke.

“Za kandidate je apsolutno neprihvatljivo da Ugovorni organ zahtjevanjem osoblja sa pomenutim sertifikatima direktno utiče na ponudu rješenja iz GIS domena, što čini eklatantan primjer diskriminacije u postupku javne nabavke”, istaknuto je u žalbi.

Dodaje se da se određenim uslovima u tenderu favorizuje i Cisco oprema, što nazivaju grubim kršenjem Zakona koji jasno i nedvosmisleno kaže da je prilikom pripreme tendera Ugovorni organ dužan poštovati principe jednakog tretmana i nediskriminacije kandidata/ponuđača.

U žalbi, između ostalog, navode da se zahtijevanjem “Prince 2 Practitioner” sertifikata za vođu projekta samo ograničava broja učesnika u nabavci, a nikako ne osiguravaju što kvalitetnije tehničke i profesionalne sposobnosti.

“Stručnjaci koji imaju taj sertifikat treba da vode projekte po PRINCE2 metodologiji, čime “Šume” (in)direktno nameću metodologiju vođenja projekta bez da su vođenje po toj metodologiji tražile u projektnom zadatku”, ističu u “Planet softu”.

Dodaju i da su “Šume” u odgovorile da PRINCE2 Practicioner sertifikat traže jer se odnosi na visoku specijalizaciju za rukovođenje projektima u državnoj upravi, ali da ne postoji nikakav dokaz da je PRINCE2 Practitioner sertifikat specijalizovan za projekte u državnoj upravi.

Navode i da su “Šume” kao dokaz profesionalne sposobnosti kandidata propisale uspješno iskustvo u realizaciji minimalno jednog ugovora za servere i storidže u iznosu ne manjem od 1,6 miliona KM, kao i uspješno iskustvo u realizaciji ugovora implementacije informacionih sistema u iznosu od 4 miliona KM, dodajući da su time favorizovale onu djelatnost za koju je postavljen povoljniji omjer.

U “Planet softu” ističu i da su “Šume” otvoreno priznale da favorizuju određeni tip sertifikata jednog vendora (u ovom slučaju Cisco, Microsoft, SAP i VMWare) iako za to nema uporište u tenderskoj dokumentaciji i postojećoj opremi.

“Dodatno, Ugovorni organ teret dokazivanja ekvivalentnosti stavlja na pleća ponuđača, umjesto da formuliše zahtjeve tako da budu neutralni”, istaknuto je u žalbi “Planet softa”.

Imajući u vidu sve navedeno, “Planet soft” smatra da su učinjene bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i predlaže da “Šume” ponište postupak ili da izmjene tendersku dokumentaciju u osporavanom dijelu.

(Capital)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...