NIKŠIĆ OTKRIO ŠTA SU BILI STVARNI CILJEVI BH. BLOKA: Na kantonalnom nivou eliminisati SDA, pa ući u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om!

Sve ove činjenice kao i potezi Bh. bloka poslije izbora bude osnovanu sumnju da se postavi pitanje - da li su SDP i Naša stranka još i mjesecima prije izbora postigli dogovor sa SNSD-om i HDZ-om o tihom međusobnom pomaganju i postizbornom koaliranju?

  • Mini market

  • 30. Avg. 2019  30. Avg. 2019

  • 1

Gostujući prije 2 dana u programu N1 predsjednik SDP-a Nermin Nikšić iznio je čitav niz kontroverznih konstatacija. Tako je, između ostalog, na novinarsko pitanje da li po njegovom mišljenju Milorad Dodik povlači poličke poteze pod utjecajem i pritiskom Rusije, Nikšić je rekao da misli da se ne radi o ruskom ujecaju na Dodika.

"Dodik je pragmatičan političar, koji povlači poteze u skladu sa očekivanjima vlastitog biračkog tijela".

Nikšić je između ostalog i potvrdio da neće učestvovati u zajedničkog nastupu probosanskih stranaka na izborima u Srebrenici, tvrdeći da to nije "probosanska", nego "probošnjačka fronta".

No tu Nikšić nije stao sa konstatacijama koje budu ozbiljnu sumnju u stvarne motive i interese koji stoje iza poteza predsjednika SDP-a u posljednje vrijeme. Komentarišući prave ciljeve Bh. bloka glede formiranja vlasti, Nermin Nikšić je izjavio:

"Ja sam bio taj koji je smatrao da BH blok treba formirati vlade u svim kantonima gdje je to moguće bez SDA i HDZ-a, da nakon šest mjeseci neformiranja vlasti na državnom i federalnom nivou s tim kredibilitetom funkcionisanja tih vlada preuzmemo svoj dio odgovornosti oko konstituisanja vlasti”, kazao je Nikšić.

Drugim riječima, plan je bio u pet kantona s bošnjačkom većinom formirati vlast bez SDA, a na federalnom i državnom nivou ići u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om. Iako Nikšić pokušava demonstrirati principijelnost tvrdeći da su tobože na kantonalnim nivoima  htjeli vlast formirati i bez SDA i  bez HDZ-a, činjenica je da je SDP teoretsku šansu da uđe u vlast imao samo u kantonima s bošnjačkom većinom gdje je HDZ marginalan faktor, tako da je u ovom slučaju njihova meta jedino i isključivo bila SDA.

Podsjetimo i da je tadanšnji generalni sekretar ove stranke Irfan Čengić, u javnosti čuven po nepromišljenim izjavama, u februaru ove godine otkrio slične namjere, javno predlažući da se na federalnom nivou pravi koalicija  sa HDZ-om i SBB-om.

Tako SDP otkriva da je u jeku vrlo teško geopolitičke situacije za BiH i krize vlast u zemlji njihova oštrica navodne beskompromisne borbe protiv nacionalizma bila isključivo uperena prema SDA (i indirektno DF-u), dok su SNSD i HDZ očito nadasve poželjni partneri. 

Nikšićev plan na kraju nije uspio, najprije zbog toga što se preračunao. Naime, nigdje mimo Kantona Sarajevo on nije uspio skupiti dovoljno ruku za formiranje vlasti bez SDA. Pored toga, Željko Komšić iako je prvobitno ušao u Bh. blok, na kraju nije prihvatio da bude dio Nikiševih i Kojovićevih planova, zbog čega im je koalicioni kapacitet znatno oslabljen.

Simpomatičan je i sam prediznorni period. Naime, iako se SDP i NS danas kunu u zajedništvo, zanimljivo je kako su na izborima obje stranke isturile svog kandidata za Predsjedništvo - SDP Denisa Bećirovića, a Naša stranka po prvi put je imala svog kandidata, i to Borišu Falatara za hrvatskog člana Predsjedništva. Iako su mnogi analitičari upozoravali da pobjeda nad Draganom Čovićem treba biti primat probosanskim strankama kako bi se spriječilo da osovina Dodik-Čović zavlada institucijom Predsjedništvo (što bi, danas se ispostavlja, bilo fatalno po državne interese), stranke ljevice odlučile su imati čak tri kandidata i pokušati sabotirati izbor Komšića, o čemu svjedoči i činjenica da je Falatar  tokom svoje predizborne kampanje kritike usmjeravao prvenstveno prema Komšiću, dok je o Čoviću govorio čak i s uvažavanjem. No, i ova avantura Bh. bloka na kraju je završila neslavno, s obzirom da  su u Predsjedništvo u konačnici ušli Džaferović i Komšić.

Sve ove činjenice kao i potezi Bh. bloka poslije izbora bude osnovanu sumnju da se postavi pitanje - da li su SDP i Naša stranka još i mjesecima prije izbora postigli dogovor sa SNSD-om i HDZ-om o tihom međusobnom pomaganju i postizbornom koaliranju? Da li su Dodik i Čović računali da će Nikšić i Kojović biti daleko kooperativniji partneri od SDA i DF-a? 

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...