MASAKR KOJI JE ZGROZIO SVIJET: Crni septembar Njemačku je zavio u crno, upali su pod okriljem noći, talačka kriza trajala je dugo, a onda je POTEKLA KRV…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 05. Sep. 2019  

  • 0

Münchenski masakr predstavlja teroristički čin koji su izveli palestinski teroristi na predstavnike izraelskog olimpijskog tima za vrijeme ljetnih Olimpijskih igara 1972. u Münchenu.

Članovi palestinske terorističke organizacije Crni septembar upadaju na današnji dan, 11-og dana Igara, u Olimpijsko selo i uzimaju jedanaest izraelskih sportaša i trenera za taoce od kojih dva sportaša ginu u prva dva sata akcije. Crni septembar je operaciju nazvao "Ikrit i Biram", prema imenima dva kršćanska palestinska sela čiji su stanovnici pobijeni ili protjerani od stane Haganaha 1948.

Njemačke vlasti pokušale su bezuspješno osloboditi ostale taoce i tokom te operacije svih devet taoca gine kao i pet terorista i jedan policajac. Ukupno u Münchenu i na aerodromu Fürstenfeldbruck poginulo je 17 osoba. U osvetničkim akcijama koje su Izraelci poduzeli na osobe koje su bile povezane sa masakrom gine još nekoliko osoba od kojih su bar dvije bile nevine.

U 4 sata i 10 minuta ujutro 5. septembra 1972. osam pripadnika palestinske terorističke organizacije Crni septembar prelazi preko ograde Olimpijskog sela i upadaju u prostorije u kojima su bili smješteni izraelski sportaši i njihovi treneri.

Teroristi su bili naoružani AK-47 puškama tako da nisu imali većih problema svladati izraelske sportaše koji nisu zaključali vrata svojih prostorija u Olimpijskom selu. Jedanaest taoca koje su teroristi oteli bili su: David Mark Berger, Ze'ev Friedman, Yossef Gutfreund, Eliezer Halfin, Josef Romano, André Spitzer, Amitzur Schapira, Kehat Shorr, Mark Slavin, Yakov Springer i Mosche Weinberg. Weinberg i Romano bili su ranjeni na samom početku akcije. Weinberg kasnije pokušava pobjeći i biva pogođen. Romano umire od posljedica ranjavanja dva sata nakon ranjavanja jer teroristi nisu dopustili pristup liječnicima.

Teroristi su zahtjevali da se do 9 sati puste 232 Palestinca, koje su izraelske vlasti držale u svojim zatvorima kao i puštanje njemačkih terorista Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof, pripadnika Frakcije Crvene armije, kao i japanskog teroriste Koze Okamote. Izraelska vlada kojoj je na čelu bila premijerka Golda Meir odbija ultimatum.

Gradonačelnik Olimpijskog sela Walther Tröger, predsjednik njemačkog Olimpijskog sportskog saveza Willi Daume, načelnik policije Manfred Schreiber, šef osiguranja XX. Olimpijskih igara, bavarski ministar unutarnjih poslova Bruno Merk i tadašnji njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Dietrich Genscher nude se u zamjenu za izraelske taoce ali to teroristi ne prihvaćaju. Četvrt sata prije isteka drugog ultimatuma pregovarači uspjevaju odgoditi ultimatum za još tri sata. Nakon ta tri sata Krizni štab pokušava ponovo pregovarati s vođom terorista koji je sebe nazivao Issa.

Uz pomoć predstavnika Arapske Lige i šefa egipatske delegacije Krizni štab produžava odgodu ultimatuma za još pet sati, no za to vrijeme su teroristi putem radija i televizije saznali namjere njemačke policije za oslobađanju taoca.

Teroristi traže da im se omogući let do Kaira na što njemački pregovarači pristaju. Dva helikoptera njemačke granične policije transportiraju teroriste i njihove taoce do aerodroma Fürstenfeldbruck gdje ih je čekao Boeing 727 sa uključenim motorima i rezervoarima punim goriva. Njemačka policija planirala je napasti teroriste u zračnoj luci gdje su bila stacionirana petorica snajperista.

Nekoliko policajaca bilo je u zrakoplovu želeći se predstaviti kao posada, no odustaju od akcije jer nisu bili podučeni za ovakvu vrstu djelovanja. Čak i na krovovima zgrada zračne luke bili su obični policajci koji nisu prošli obuku snajperista. Naoružani su bili dugim cijevima tipa Heckler & Koch G3 mada je u to vrijeme policija u Münchenu već bila uvela efikasnije duge cijevi tipa Steyr SSG 69 kao dio svoga naoružanja. Policija je tek nakon dva sata došla na ideju pozvati blindirana vozila koja su zbog gustog prometa došla tek jedan sat poslije, kada su borbe skoro utihnule.

Dvojica terorista koji su se nazivali "Issa" i "Tony" dolaze do zaključka da u zrakoplovu nema posade. Oko 23 sata kad su se helikopteri pripremali udaljiti, snajperisti otvaraju vatru. Istovremeno je policija s reflektorima osvjetlila područje gdje su bili teroristi. Snajperisti nisu imali nikakav radio kontakt jedni s drugima tako da su djelovali bez prethodnog dogovora o ciljevima. Osim toga nisu imali ni noćne nišane kao ni zaštitne kacige. Tada je pogođen samo jedan terorist, "Tony", kojeg "Issa" ostavlja ležati i vraća se ostalim teroristima.

Trojica terorista skrivenih iza helikoptera odgovaraju na vatru. Razmjena vatre je trajala oko 45 minuta prije nego što su došla policijska blindirana vozila. Vidjevši dolazak blindiranih vozila jedan od terorista u prvom helikopteru otvara vatru na bespomoćne taoce dajući mogućnost drugoj dvojici terorista da izađu iz svog zaklona. Istovremeno i on istrčava iz prvog helikoptera bacivši prije toga ručnu bombu na taoce koji svi ginu. Trojica terorista ginu pogođena od snajperista. Ostalih pet taoca u drugom helikopteru su također za vrijeme borbe ubijeni.

Iz nepoznatih razloga oba helikoptera su sletjela licem okrenutim kontrolnom tornju pri čemu je peti snajperist ležao na liniji djelovanja trojice drugih snajperista. On je bio bez kacige i bez zaštitne pancirke, skriven iza omanjeg zida na pisti za polijetanje, između terorista i svojih kolega. U početku nije vatreno djelovao bojeći se da bi mogao zabunom nastradati neko od kolega. Tek kada je jedan od terorista bježeći potrčao prema njemu, snajperist ga ubija pogotkom u glavu. To je privuklo pažnju upravo pristiglog policijskog pojačanja, koje, misleći da se radi o teroristu, otvara vatru na njega i na jednog od pilota koji se pokušavao skriti biježeći iz helikoptera. Pilot biva teško ranjen.

Akcija doživljava fijasko. Svi taoci su poginuli, policijski zapovjednik Anton Fliegerbauer, koji nije sudjelovao u pucnjavi i koji je to sve promatrao s kontrolnog tornja, smrtonosno je pogođen u glavu. Pilot helikoptera je teško ranjen i odvezen u bolnicu.

Unatoč otmici igre su nastavljene kao da se ništa nije dogodilo. Tek na brojne proteste drugih sudionika i posjetitelja Olimpijske se igre prekidaju na nekoliko sati. Sljedećeg dana 6. septembra na Olimpijskom stadionu održana je komemoracija poginulim sportašima na kojoj je prisustvovalo oko 80.000 posjetitelja i 3.000 sudionika Igara.

Tijela poginulih terorista izručena su Libiji i sahranjena uz najveće vojne počasti slaveći teroriste kao najveće heroje. Ostaloj trojici preživjelih terorista, koji su bili u zatvoru, nije nikada suđeno. Tokom otmice jednog Lufthansinog zrakoplova, sa samo 12 putnika, 29. listopada 1972., otmičari traže puštanje na slobodu trojice preživjelih Palestinaca na što njemačka vlada odmah pristaje bez konsultacija s izraelskom. Pretpostavlja se da je njemačka vlada tako postupila iz straha da bi se teroristički akti na njemačke ciljeve mogli ponoviti.

Pošto je postalo jasno da teroristima neće biti zakonski suđeno od strane njemačkih vlasti, Golda Meir zajedno sa sigurnosnim kabinetom Izraela daje u nalog Mossadu osnivanje specijalne jedinice, nazvane Caesarea, koja će pronaći i likvidirati teroriste. Na čelu te jedinice bio je Ehud Barak, kasniji premijer Izraela a operacija je nazvana: "Operation Wrath of God" (Božji bijes).

U sljedećih 20 godina pripadnici Mossada likvidirali su dvojicu od trojice Palestinaca koji su preživjeli München i najmanje još 12 Palestinaca za koje se smatralo da su sudjelovali u planiranju akcije u Münchenu.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...