DA NIJE ŽALOSNO, BILO BI SMIJEŠNO: Pročitajte kontradiktoran prijedlog SDP-ovih demagoga za spas rudara

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH predložio je potpuno komične zahtjeve za rješavanje problema rudara i uputio ih u parlamentarnu proceduru.

  • Mini market

  • 11. Sep. 2019  11. Sep. 2019

  • 0

 Naime, Klub SDP-a, kontradiktorno insistira na onome što je ekonomski i pravno gledano potpuno nemoguće. Da nije tužna, bila bi smiješna činjenica da SDP istovremeno traži sistematizaciju radnih mjesta (otpuštanje viškova radnika) i potpisivanje novih kolektivnih ugovora po kojima uopće nije moguće da dođe do otpuštanja viškova radnika! U prvom zaključku se od Vlade FBiH zahtijeva da definiše rješenje kojim će se omogućiti primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza.

Zahtijevaju, uz ostalo, da odmah pokrenu postupak analize kvaliteta upravljanja u rudnicima uglja iz sastava koncerna.

"Zahtijeva se da Vlada FBiH naloži Elektroprivredi BiH da se u svim rudnicima uglja izvrši analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta, te pokrene postupak izrade efikasnijih, operativnijih organizacija i sistematizacija radnih mjesta koje će u konačnici ponuditi i dovesti do mogućnosti kvalitetnijeg i uspiješnijeg poslovanja u rudnicima uglja u FBiH", navodi se u prijedlogu Kluba SDP-a. Također se zahtijeva od Vlade FBiH da izvrši preispitivanje funkcionalnosti koncerna Elektroprivreda BiH, odnosa u samom koncernu, te veleprodajne cijene uglja koja se iz rudnika uglja u FBiH isporučuje prema Elektroprivredi BiH.
"S obzirom na to da aktuelni kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH ističe danas, 11. septembra 2019. godine, Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od socijalnih partnera da se pregovarački proces usaglašavanja novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH okonča najkasnije do kraja septembra 2019. godine", navodi se u kontradiktornom prijedlogu Kluba SDP-a.  

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...