AMER JERLAGIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": "Možemo biti regionalna energetska velesila - jedini u regiji imamo potencijal za izvoz struje"!

Ekspert za elekričnu energiju, Amer Jerlagić, prokomentirao je za „Slobodnu Bosnu“ istraživanje britanskog Univerziteta Sussexa i danskog Univerziteta u Aarhusu koji su BiH svrstali u grupu zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra u Evropi.

  • Ekonomija

  • 12. Sep. 2019  12. Sep. 2019

  • 1

Gradnja kopnenih vjetroelektrana u Evropi mogla bi pokriti svjetske potrebe za energijom, pokazala je nova studija koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Istraživači britanskog Univerziteta Sussexa i danskog Univerziteta u Aarhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vjetroelektrana širom Evrope. Istraživanje pokazuje da bi Evropa mogla proizvoditi 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vjetroelektrana.

Mapa koju su kreirali istraživači s dva univerziteta, prikazuje kako zemlje istočne Evrope nude najveći potencijal za eksploataciju energije vjetra.

alt

Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra. U tim zemljama vjetropotencijal je procijenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija, Kosovo i Crna Gora iz vjetroelektrana bi mogli proizvesti oko 4,5 MW po kvadratnom kilometru.

Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu proizvesti od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vjetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Prema ranijim istraživanjima, najveći potencijal vjetra nalazi se na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukupan tehnički potencijal za korištenje energije vjetra u tom kantonu procjenjuje se na oko 500 MW, što je ravno cijelom hidroenergetskom potencijalu rijeke Bosne od Visokog do Doboja gdje postoji mogućnost izgradnje dvadesetak hidroelektrana manje snage.

Ekspert za elekričnu energiju Amer Jerlagić kaže za „Slobodnu Bosnu“ da su i naša istraživanja pokazala veliki potencijal energije vjetra u BiH.

„Na potezu od Trebinja do Bihaća, duž dinarskog pojasa, nalazi se zaista ogromni potencijal energije vjetra. Mi smo ranije istražili nekoliko lokaliteta, među njima i lokalitet Podveležja i ustanovili smo slijedeće: prosječna brzina vjetra na toj lokaciji iznosi 8 m/s, pri čemu u jednoj godini vjetar tom brzinom puše oko 3 hiljade sati. Isplativo je graditi vjetro-elektrane već od 2,5 hiljada sati u jednoj godini, što znači da je energetski potencijal Podveležje iznimno profitabilan. Takvih lokaliteta u BiH ima barem 50,“ kazao je Jerlagić za SB.

Jerlagić kaže da će struja u budućnosti biti puno skupocjenija, dragocjenija i traženija nego je danas zato što će sve veći broj automobila prelaziti na električni pogon.

„BiH zaista ima priliku da postane regionalna energetska velesila. Imamo ogroman potencijal vjetra koji je potpuno neiskorišten a imamo i ogromni hidropotencijal koji je samo djelimično iskorišten, tek negdje oko 30 posto! Stoga prozovodnju ekološli čiste električne energiju vidim kao temelj ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine u budućnosti, jer je BiH jedina država na Balkanu koja ima potencijal da može izvoziti električnu energiju. Sve druge države prisiljene su je uvoziti, a to će u budućnosti biti još izraženje“, kazao je Jerlagić.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...