KONAKOVIĆ SE HADŽIJA TUĐIM NOVCEM: Najvećim diskrecionim fondom u cijeloj državi raspolaže predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo!

Hadžija Elmendin Konaković, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, raspolaže diskrecionim fondom od 203.000 KM godišnje, što je apsolutni rekord u cijeloj državi, računajući i Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Federaciju BiH, Republiku Srpskuu i ostale kantone...

  • Mini market

  • 14. Sep. 2019  14. Sep. 2019

  • 2

Zvuči nevjerovatno, ali je potpuno istinito i provjerljivo da Elmedin Konaković, kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, ima veći diskrecioni fond čak i od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavare, i svih drugih nosioca funkcija od nivoa općine do državnog nivoa!

Više nego problematičnu odluku o rapidnom uvećanju Konakovićevog diskrecionog fonda kojim je nadmašio sve u državi, odobrila je Skupština Kantona Prijedlogom izmjena i dopuna budžeta za 2019. godinu. Naravno, sjednicom je predsjedavao upravo hadžija Konaković!

Diskrecioni fond je uobičajni naziv za rashodovnu budžetsku stavku kojom nosilac funkcije slobodno raspolaže, a obično ima interventni karakter za pomoć neprofitnim organizacijama od društvenog značaja. No, nerijetko se ta sredstva zloupotrebljavaju i koriste za prikriveno finansiranje stranačkih aktivista i simpatiazera, što je u slučaju prvog Djeda mraza Sarajevskog kantona više nego očito.

Prema dostupnim podacima, Konakovićev diskrecioni fond iznosi 203.000 KM, iako je samo godinu dana ranije diskrecioni fond predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo iznosio skoro sedam puta manje - solidnih 30.000 KM.

U periodu od 2015. do 2018. godine za potrebe diksrecionog fonda predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo izdvojeno je ukupno 110.000 KM, što znači da će Konaković u jednoj godini, onako od čibuka, podijeliti dva puta više novca poreskih obveznika nego su njegovi prethodnici podijelili za četiri godine! 

Konakovićev diskrecioni fond veći je od diskrecionih fondova članova predsjedništva Bosne i Hercegovine koji pojedinačno raspolažu s oko 120.000 KM. Također, Konakovićev diskrecionog fonda veći je i od diskrecionog fonda premijera BiH, Denisa Zvizdića, koji godišnje raspolaže s oko 180.000 KM, a skoro je tri puta veći od diskrecionog fonda premijera ili predsjednika Federacije BiH, Fadila Novalića odnosno Marinka Čavare.

Da apsurd bude veći, diskrecioni fond premijera Kantona Sarajevo je godinama unazad bio veći od fonda predsjedavajućeg Skupštine. Sve se promijenilo dolaskom agresivnog Konakovića i beskrvnog Forte na vlast: Konakovićev diskrecioni fond uvećan je skoro 7 puta a Fortin "samo" dva puta!

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...