"SB" NA LICU MJESTA: Sarajevski plan o integraciji Roma, u našoj državi ih je zaposleno tek... (FOTO)

Učesnici konferencije su podsjetili da je BiH potpisala Deklaraciju o integraciji Roma

Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ/SB

  • Društvo

  • 16. Sep. 2019  16. Sep. 2019

  • 0

Kako bi ukazali na neophodnu integraciju Roma, njihovo zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) danas je predstavilo i Plan o integraciji Roma za 2019.-2021. godinu.

Prema podacima lokalnih zajednica, u BiH živi približno 40.000 Roma, a jedan broj njih se nalazi u državama Evrope. Zaposleno je, kako je rečeno, tek pet do sedam posto Roma. 

Voditelj tima pri RCC-u u okviru projekta Integracija Roma Orhan Usein navodi da oko 63 posto Roma radi u neformalnom sektoru i to uglavnom sezonske poslove, uslužne djelatnosti, čišćenje i sakupljanje sekundarnih sirovina.

- Dosadašnji projekti integracije Roma dali su dobre rezultate, jer broj obrazovanih Roma koji pohađa tercijalno obrazovanje je utrostručen i zato smatram da je obrazovanje prvi korak u integraciji - smatra Usein.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svake godine izdvaja sredstva za programe zapošljavanja, a program je prošlo oko 520 osoba.

- Nažalost, samo je njih 25 posto zadržalo je svoj posao – kazala je pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija.

Neophodno je, ističe, poboljšati kvalifikacionu strukturu obrazovanja u kontekstu zagovaranja drugih programa koji bi omogućili da se Romi prekvalifikuju, dokvalifikuju i budu konkurenti za tržište rada.

Predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić je potvrdio da BiH izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma, ali su ograničena jer nema dovoljno kvalificirane romske populacije, ali postoje i predrasude pri zapošljavanju u privatnom sektoru.

- Odgovorno tvrdim da je Odbor za Rome na konstituirajućoj sjednici dogovorio da je obrazovanje Roma prioritet i da bi tu trebalo uložiti značajnija sredstva za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvo. Obrazovanje je put za romsku zajednicu da bi se integrisala u savremeno društvo i imala istu startnu poziciju kao i svi drugi građani koji žive na području BiH - naglasio je Fafulić.

Učesnici konferencije su podsjetili da je BiH potpisala Deklaraciju o integraciji Roma, te na taj način dala obećanje da će u procesu pridruživanja EU provoditi aktivne mjere za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja Roma. Stoga je potrebno napraviti dugoročno strateško programiranje kako i na koji način pristupiti zapošljavanju Roma, a izazov je njihova kvalifikaciona struktura kojom će se poboljšati njihova zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Zaključci današnje konferencije bit će uključeni u daljnje planiranje i provedbu tehničke pomoći koju pruža RCC Projekt za integraciju Roma, finansiran od Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...