STRVINARSKI LET STEČAJNE MAFIJE NAD LUKAVCEM: Kontroverzni biznismen Enver Moralić želi dva puta naplatiti 6,7 miliona potraživanja od “KHK-a“!?

Da se paralelni sa istragom Tužiteljstva TK vodi prljavi i nezakoniti „rat“ za imovinu „KHK“ govore i primjeri dviju inozemnih firmi „Inkometal“ sa sjedišem u Cirihu i „Kemokomplex d.oo.“ Zagreb u vlasnišvu kontroverznog biznismena Envera Moralića.

  • Ekonomija

  • 21. Sep. 2019  

  • 1

Početkom augusta ove godine na portalu SB objavljen je članak o „uzlanskoj stečajnoj mafiji“, oličenoj u advokatu Faiku Muhiću iz Tuzle i interesnim skupinama uključenim u stečajni postupak nad imovinom „Koksno hemijskog kombinata d.d. Lukavac. Stečaj nad imovinom lukavačkog preduzeća se od početka godine vodi pred stečajnim Općinskim sudom u Tuzli. U stečajnom postupku Pramoda Mittala zastupa advokat Ahmed Žilić iz Sarajeva čiji su podnesci u protekla dva i pol mjeseca svojom analizom i prikupljenim dokazima o pravnom nasilju u stečajnom postupku doveli do pismene ostavke 22. augusta „sveprisutnog“ advokata Faika Muhića. Muhić je, kao šo smo već pisali bio član Odbora povjerilaca – važnog stečajnog organa, u kojoj je obavijestio sud da se ključne odluke u ovom stečajnom postupku donose „mimo organa stečajnog postupka“ – Odbora povjerilaca i Skupštine povjerilaca?!

 ADVOKAT SVJEDOK PROTIV KLIJENTA!?

Četiri dana nakon njegove ostavke Stečajni sud u Tuzli je donio rješenje kojim je razriješio dužnosti člana Odbora povjerilaca advokata Faika Muhića iz Tuzle u stečajnom postupku nad imovinom dužnika KHK d.d. Lukavac u stečaju. Sud je ocijenio da advokat Faik Muhić nije savjesno postupao tokom stečajnog postupka, iako je kao advokat svojih klijenata bio i predlagač otvaranja sečaja? Kao što je već ranije napisano na ovom portalu, vjerovatni glavni svjedok Tužilaštva Tuzlanskog kantona advokat Faik Muhić, koji je istovremeno zastupao i GIKIL, i KHK, i GSHL (firmu stranog osnivača GIKIL-a), Pramoda Mittala, uposlenike u radnim sporovima protiv KHK i GIKIL-a, koji je bio u sudski registar upisan i kao prokurista GIKIL-a ... - ovim je u potpunosti diskreditiran.

No, problem vođenja stečanjnog postupka nije ni izbliza riješen, budući da uključene interesne skupine žele preuzeti vlasnička i upravljačka prava nad firmom GIKIL d.o.o. Lukavac, iako je domaća firma KHK u sudskom registru upisana tek kao vlasnik 49% udjela?! Stoga su istraga koju mjesecima vodi Tužilaštvo TK i stečajni postupak povezani kao „spojene posude“. U međuvremenu, valjda u namjeri da ga uplaši (valjda otvaranjem istrage ...) ili isključi iz Mittalovog braniteljskog tima, odnosno da zaustavi advokata Ahmeda Žilića da u stečajnom postupku svojim podnescima i prezentiranim dokazima razotkriva veliki kriminal u KHK počinjen od domaćih, ali i „nedodirljivih“?! Zbog podrivanja istrage njegovim podnescima postupajući tužilac Ćazim Serhatlić uporno Mittalovog advokata Ahmeda Žilića nastoji isključiti u budućnosti iz vjerovatnog krivičnog postupka protiv Pramoda Mittala i drugih pozivanjem da bude saslušan u svojstvu svjedoka na okolnosati koje se odnose na stečajni postupak u kojem zastupa Pramoda Mittala od 1. jula 2019.? Zbog neprimjerenih telefonskog razgovora u svrsi prikupljanja činjenica kojeg je vodio sa njim, advokat Žilić prijavio je UDT VSTV BiH postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića. Naredne nedjelje zakazano je saslušanje pred Tužilaštvom advokata Žilića u svojstvu svjedoka na okolnosti koje se odnose na stečajni postupak, iako je obavijestio Tužilaštvo da neće svjedočiti protiv svog klijenta Pramoda Mittala čak i po cijenu da bude kažnjen. Upravni odbor Regionalne advokatske komore Sarajevo odlučio je sazvati posebnu sjednicu radi zaštite prava advokata Ahmeda Žilića, koji opet postaje „paradigma slučaj“ nakon što i Tužilaštvo TK pribjegava uveliko prisutnoj praksi zloupotrebe prava i isključivanja „nepodobnih advokata“ iz krivičnog postupka još u fazi istrage. 

POSTALI SUVLASNICI, A I DALJE TRAŽE NOVAC! 

Da se paralelni sa istragom Tužiteljstva TK vodi prljavi i nezakoniti „rat“ za imovinu „KHK“ govore i primjeri dviju inozemnih firmi „Inkometal“ sa sjedišem u Cirihu i „Kemokomplex d.oo.“ Zagreb u vlasnišvu kontroverznog biznismena Envera Moralića. I jedna i druga firma su svoja potraživanja od Koksno-hemijskog kombinata već naplatila tako što su ih pred izvršnim Sudom u Lukavcu pretvorila u vlasnišvo koje je „KHK“ imao u GIKIL-u. U slučaju Moralićeve firme taj dug koji je konvertovan u vlasništvo iznosio je 6.7 miliona KM, dok se kod švicarskog „Inkometala“ radilo o 2,8 miliona.

No, i jedna i druga firma zahvaljujući svojim advokatima instaliranim u Odbor povjerilaca žele isti dug ponovo, po drugi put naplatiti, tražeći ponovo novčanu nadoknadu!? Sve ovo prolazi bez ikakvog ozbiljnijeg angažmana stečajnog sudije Faruka Arnauta i Hajrudina Kunalića, stečajnog upravnika.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...