Hronika
JEZIVE VIJESTI IZ NJEMAČKE: Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava
Prije 6h1
Crostini u prijevodu sa talijanskog znači „male prepržene kriške kruha“, a pripremivši palentu na ovaj način, možete slobodno zaboraviti čips i ostale grickalice
Gastro
26. Sep. 2019
0
SASTOJCI
200 g kukuruzne krupice
20 g maslaca
20 g naribanog parmezana
1/4 žličice sušenog ružmarina
1/4 žličice sušene majčine dušice
150 ml kiselog vrhnja
100 g svježeg kravljeg sira
5-6 vlati svježeg vlasaca
1 žličica mljevene crvene paprike
sol i papar (svježe mljeveni)
PRIPREMA
Vlasac nasjeckamo, a vodu ili povrtnu juhu uzavrimo u loncu.
Zatim u lonac s vrelom tekućinom dodamo kukuruznu krupicu i maslac i stalno miješajući pjenjačom kuhamo je po uputama na pakiranju.
Kuhanu palentu prelijemo u vatrostalnu posudu, prekrivenu papirom za pečenje, te rasporedimo pazeći da sloj palente ne bude deblji od 1 cm, zatim posipamo sušenim ružmarinom, sušenom majčinom dušicom i naribanim parmezanom te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 40-ak minuta.
Hrskavu palentu izvadimo na dasku i pričekamo da se ohladi, a u zdjelicu sa sirom dodamo kiselo vrhnje, sjeckani vlasac, posipamo mljevenom crvenom paprikom, začinimo solju i paprom te izmiješamo sastojke.
Pečenu palentu narežemo na kvadrate, rasporedimo ih na tanjure i poslužimo s umakom od sira i vrhnja.
Prijatno!
Hronika
JEZIVE VIJESTI IZ NJEMAČKE: Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava
Prije 6h1
Politika
"DANAS ŽIVIMO U DVIJE DRŽAVE...": Dodik u Beogradu zaplovio u mitologiju i poručio da Srbi još nisu "sve završili"
Prije 6h8
Sport
NOVO PRAVILO U ITALIJI: Naslov prvaka u Seriji A odlučivat će se kroz...
Prije 7h1
Svijet
GORU VIJEST NISU MOGLI DOBITI: Stigla prva reakcija iz Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO
Prije 7h2
Gastro
BRZO, JEFTINO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Napravite najbrži doručak ikada i oduševite ukućane (VIDEO)
26. Jun. 20220
Gastro
LAGANA, UKUSNA I JEFTINA: Ova krem-supa prijedlog je za danas
27. Jun. 20220
Gastro
SEOSKI KOLAČ OD JEDNOG JAJETA: Na brzinu napravite jednostavne uštipke, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
Prije 22h0
Gastro
JUNEĆA TARHANA ČORBA: Dobra u svako (godišnje) doba
Prije 14h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.