AKO VOLITE PURU IMAMO IZNENAĐENJE ZA VAS: Za ovim jelom su ludi Talijani, napravite CROSTINE od palente i oduševite ukućane…

Crostini u prijevodu sa talijanskog znači „male prepržene kriške kruha“, a pripremivši palentu na ovaj način, možete slobodno zaboraviti čips i ostale grickalice

  • Gastro

  • 26. Sep. 2019  

  • 0

SASTOJCI

200 g kukuruzne krupice

20 g maslaca

20 g naribanog parmezana

1/4 žličice sušenog ružmarina

1/4 žličice sušene majčine dušice

150 ml kiselog vrhnja

100 g svježeg kravljeg sira

5-6 vlati svježeg vlasaca

1 žličica mljevene crvene paprike

sol i papar (svježe mljeveni)

PRIPREMA

Vlasac nasjeckamo, a vodu ili povrtnu juhu uzavrimo u loncu.

Zatim u lonac s vrelom tekućinom dodamo kukuruznu krupicu i maslac i stalno miješajući pjenjačom kuhamo je po uputama na pakiranju.

Kuhanu palentu prelijemo u vatrostalnu posudu, prekrivenu papirom za pečenje, te rasporedimo pazeći da sloj palente ne bude deblji od 1 cm, zatim  posipamo sušenim ružmarinom, sušenom majčinom dušicom i naribanim parmezanom te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 40-ak minuta.

Hrskavu palentu izvadimo na dasku i pričekamo da se ohladi, a u zdjelicu sa sirom dodamo kiselo vrhnje, sjeckani vlasac, posipamo mljevenom crvenom paprikom, začinimo solju i paprom te izmiješamo sastojke.

Pečenu palentu narežemo na kvadrate, rasporedimo ih na tanjure i poslužimo s umakom od sira i vrhnja.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...