ROĐENI MOSTARAC ODGOVARA NA PITANJE: Zašto Mostar nije uspio u europskoj kandidaturi?

U pravilu su se kao europske prijestolnice kulture imenovali gradovi koji su imali ozbiljnih problema u funkcioniranju kulture, ali su istovremeno imali sjajnu priču i veliki potencijal

  • Kultura

  • 27. Sep. 2019  27. Sep. 2019

  • 4

Piše: Dragan Markovina

Pišem ovaj tekst dan nakon što Mostar, kao i Banja Luka nisu uspjeli postati europske prijestolnice kulture za 2024. godinu. Umjesto njih, tu titulu i povjerenje dobio je norveški Bode.

Iako je dosta Mostaraca koji su savršeno svjesni svih problema i generalne disfunkcionalnosti grada po mnogim pitanjima, s naglaskom na suspenziju demokratskog izjašnjavanja i probleme s funkcioniranjem deponije, pretpostavljalo kako je očekivanje da Mostar pobijedi i ponese titulu bilo iluzorno, to nije tako izgledalo onima koji poznaju dosadašnju praksu proglašavanja gradova za središta europske kulture.

Naime, u pravilu su se kao europske prijestolnice kulture imenovali gradovi koji su imali ozbiljnih problema u funkcioniranju kulture, ali su istovremeno imali sjajnu priču i veliki potencijal.

Dakle, pokušavalo se tim izborom pomoći gradovima koji žele i mogu da podignu svoju kulturu, a nije se nagrađivalo one koji su ionako bili uspješni. Neki od njih su, poput Bilbaa ili Graza, tu svoju šansu fantastično iskoristili i stvorili novu vrijednost, a neki su poput Maribora doživjeli financijsku katastrofu. Vidjet ćemo uskoro kako će se u toj situaciji snaći Rijeka i Novi Sad.

Imajući to u vidu, Mostar je imao sve šanse da tu kandidaturu i dobije. Složila se nevjerovatno kvalitetna priča, s porukom o tome kako je sve premostivo, također su se, bez obzira na sve naše ideološke i svake druge razlike, kreirale pozitivna atmosfera i energija koja je mogla osnažiti vjerovanje kako je zaista moguće da Mostar pretvori sve skupa u uspješnu priču i zapravo je sve vodilo k tome. No, nije se dogodilo.

O tome zašto nije, možemo samo nagađati, ali ne treba biti neki veliki prorok da bi se detektirali jedini razlozi koji su na to mogli utjecati.

To su, redom, nepostojanje gradske uprave i suspenzija demokracije, zatim potpuna nebriga i netransparentnost oko gradske deponije smeća i na koncu činjenica da kolektor koji je trebao pročišćavati otpadne vode i konačno očistiti Neretvu, a za koji je došlo strahovito puno novca iz Europe, zapravo ne funkcionira i posve je nejasno na šta su novci otišli.

Uzmemo li u obzir da činjenica kako je neki grad izabran za prijestolnicu kulture ne znači da će sve programe financirati Europska unija, nego upravo suprotno, da će ona pomoći namjenski, ali da najveći dio sredstava mora doći od lokalnih vlasti, jasno je da u navedenim okolnostima nije bilo vjere kako će se novac trošiti transparentno i kako će grad i država uopće biti u stanju skupiti većinu sredstava.

Neovisno o svemu tome, naravno da je šteta što Mostar nije dobio tu titulu, jer bi ta činjenica definitivno pokrenula neke stvari u gradu i kulturi, koja ima ozbiljan emancipacijski potencijal, koliko god to neki ne razumijevali, o čemu najbolje svjedoči energija s kojom se sklopio program, kao i njegov sadržaj.

No, umjesto da ova odluka bude shvaćena kao katastrofa, ona predstavlja odličnu priliku da se svi problemi otklone, da se sam Grad Mostar kao institucija, ali i kao društvo u cjelini potrude i počnu raditi u smjeru realizacije onoga što je u projektu zacrtano te da sljedeću priliku, koja će doći za pet godina, u potpunosti iskoriste.

Posve sam siguran kako u tom slučaju rezultat ne bi izostao, jer je simbolički kapital Mostara i poruke da je sve premostivo, ogroman. Ista stvar, podsjetimo se, dogodila se Splitu kad je prvi put aplicirao za domaćinstvo Mediteranskih igara, kada nije prošao, da bi sljedeći put otklonio uočene nedostatke, dobio kandidaturu i zahvaljujući tome zauvijek promijenio sliku grada 1979. godine. Prvi koraci, nužni za ostvarivanje navedenog, bili bi rješavanje problema deponije, konačan dovršetak kolektora i raspisivanje lokalnih izbora. Gdje ima volje, ima i rješenja, jer doista sve i jeste premostivo.

(Oslobođenje)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...