SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo preliveni turski ćevap, nema mu ravna…

Naš današnji kalorični obrok nastaje za samo pola sata, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 06. Okt. 2019  06. Okt. 2019

  • 1

SASTOJCI

250 g junećeg vrata

250 g juneće lopatice

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

1 kašika prezle

1 jaje

1/2 kašikice slatke mljevene paprike

35 ml mineralne vode

500 ml jogurta

1 kašika škrobnog brašna

1 grančica mente

1 mladi luk

sol i biber

PRIPREMA

Prije svega meso očistimo od žilica i opni, narežemo na jednake komadiće, stavimo u zdjelu, posolimo, dobro promiješamo, poklopimo tanjurom i stavimo u hladnjak na najnižu moguću temparaturu (ali iznad 0°C) na 24 sata.

Odležano meso dva puta sameljemo u stroju za mljevenje mesa, nožem broj 4.

Zatim meso premjestimo u zdjelu, začinimo solju i biberom, dodamo mljevenu crvenu papriku, protisnuti bijeli luk, prezlu, jaje, sjeckani luk, ulijemo gaziranu vodu i dobro izradimo rukama. Dobivenu smjesu stavimo na stranu, da se sastojci prožmu.

Za to vrijeme u visoku i usku posudu s jogurtom dodamo polovicu mladog luka narezanog na kolutiće, škrobno brašno i sve zajedno izmiksamo štapnim mikserom.

Od mesne smjese oblikujemo malo krupnije ćevape, stavimo ih u vruću tavu (koju smo premazali tankim slojem ulja) i ispečemo sa svih strana.

Pečene ćevape premjestimo u zdjelicu, prelijemo pripremljenim preljevom od jogurta koji smo kratko prokuhali, posipamo preostalim kolutićima mladog luka, ukrasimo grančicom mente i poslužimo.

Prjatno!

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...