LANA PRLIĆ DEMANTUJE PISANJE "SB": "Izneseni navodi naškodili su časti i ugledu..."

U navedenom tekstu nanesena je šteta podnositeljici zahtjeva iznošenjem neistinitih činjenica i navoda koja se manifestuje kroz povredu ugleda i časti, te duševnoj boli koja je pretrpljena uslijed klevetničkog izražavanja.

  • Mini market

  • 08. Okt. 2019  08. Okt. 2019

  • 1

Dana 29.09.2019. godine na stranicama vašeg informativnog portala objavljen je tekst naslova „SEKS SKANDAL POTRESA SDP“. Iz sadržaja se izdvaja: „Sam sukob između Čengića i Mašića unutar Kantona Sarajevo, međutim, traje znatno duži period. I opet su u pitanju žene. Ovaj put glavni protagonist je Lana Prlić, potpredsjednica i svojevrsna trojanska Helena u SDP-u. Naime, nedugo nakon učlanjenja u stranku mlađahna Lana je zapala za oko i Mašiću i Čengiću koji su se počeli nadmetati za njenu naklonost. Naime, prema čaršijskim naklapanjima Lana Prlić je bila sklonija Čengiću s kojim navodno ima vrlo „bliske“ odnose,...“

U gore navedenom tekstu nanesena je šteta podnositeljici zahtjeva iznošenjem neistinitih činjenica i navoda koja se manifestuje kroz povredu ugleda i časti, te duševnoj boli koja je pretrpljena uslijed klevetničkog izražavanja.

Odredbama iz čl. 6. stav 2. Zakona o kleveti F BiH propisano je slijedeće: „Za klevetu iznesenu u sredstvima javnog informisanja odgovorni su autor, odgovorni urednik, izdavač, kao i lice koje je na drugi način vršilo nadzor nad sadržajem tog izražavanja.“ Isti član pomenutog zakona u stavu 4. Propisuje slijedeće: „Kada se izražavanje neistinite činjenice odnosi na pitanja od političkog i javnog interesa, štetnik je odgovoran za štetu izazvanu iznošenjem ili prenošenjem toga izražavanja ako je znao da je izražavanje neistinito ili je nepažnjom zanemario neistinitost izražavanja.“

Pravo na slobodu izražavanja i prenošenja informacija prema Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda ograničeno je, između ostalog, zaštitom ugleda i prava drugih što je u konkretnom tekstu izostalo.

Stoga su izneseni navodi naškodili časti i ugledu podnositeljice zahtjeva, te je sadržaj iznesenih informacija takav da predstavlja napad na podnositeljicu, njen moral i dostojenstvo, ugled i čast kao i subjetivne vrijednosti priznate od društvene sredine.

Podnositeljica zahtjeva prema čl. 8. Zakona o kleveti F BiH-a poduzima sve potrebne radnje uzrokovane izražavanjem neistinitih činjenica, te podnosi zahtjev naslovnom organu, kao štetniku, sa traženjem da isti odmah i o svom trošku, na stranicama svog informativnog portala objavi ispravku neistinitih izražavanja iz spornog teksta u odnosu na podnositeljicu zahtjeva, na način da se demantuju svi navodi izneseni prema istoj, te da se ubuduće uzdržava od objave klevetničkih teksotva, a pod prijetnjom tužbe.

Advokat Narcis Selimotić

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...